PUBLICITAT

El vent s'endú el gegant

  • Ràfegues de fins a 100km/h obliguen a cancel·lar una primera jornada amb un miler d'espectadors
IVÁN MOURE / RAFA MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos operaris de l'organització asseguren una de les portes en la part baixa de la pista, poc abans de les dotze del migdia, ahir a Soldeu. Foto: ÀLEX LARA

La gran cita de l'esquí alpí es fa desitjar. La primera jornada, el gegant d'ahir que havia de fer-se a Courchevel al desembre i que es va cancel·lar per les nevades sembla maleïda perquè l'organització va estar de matrícula d'honor però el vent ho va espatllar tot. Soldeu va presenciar ràfegues d'una mitjana de 65 quilòmetres per hora amb un màxim de fins a 100 que, per precaució, van fer impossible la disputa de la carrera.

Tot va començar la nit de dijous a divendres, quan a quarts de dues de la matinada va començar a agafar protagonisme el vent fins a tal punt que va endur-se tot el que va trobar per davant: tanques, pancartes, inflables, carpes... Fins i tot dues torres de televisió que es van espatllar i van fer perillar la retransmissió televisiva. Per sort hi havia cert marge de maniobra –deu hores per arreglar tots els desperfectes– i després de tota una nit de mobilització a les nou del matí estava tot a punt. El jurat de carrera, que s'havia reunit també de matinada, va decidir endarrerir dues hores l'inici de la primera mànega.

La organització, equips tècnics i voluntaris que van posar fil a l'agulla ho tenien tot a punt perquè a les dotze del migdia es pogués establir l'ordre de sortida, però el vent que havia amainat cap a les nou va tornar a aparèixer a la pista de l'Avet, tot i que les previsions deien que aniria a la baixa. Com deia l'speaker era qüestió de «creuar els dits». A tres quarts de dotze, amb tota la graderia plena i preparada per viure l'espectacle amb el miler de persones que hi caben, el jurat va dir que la prova començaria un quart d'hora més tard. A les 12.15 h. I a les dotze i deu, com la situació no es normalitzada, un quart d'hora més. Les 12.30 h.

Però no. El sol brillava al cel blau, un dia preciós excepte pel vent, que no va voler marxar i va acabar amargant la festa. A la zona baixa on són les graderies i l'arribada més o menys es comportava, però a la part alta de la pista bufava amb una força enorme, impossible per acollir una prova de velocitat com és el gegant per a corredores d'elit. Pendents de l'emissió per televisió no hi havia marge per tornar a retardar l'horari i el jurat no va tenir més remei que decidir la cancel·lació definitiva, sense una data nova.

«HO FAREM, NO PATIU» / Les cares d'absolutament tothom eren de tristor, conseqüència de les ganes que hi havien a Soldeu de convertir Andorra en el 25è país que fa una Copa del Món. El missatge de Conrad Blanch, però, era esperançador: «Demà [per avui] i diumenge ho farem, no patiu», va dir el director general de Soldeu 2012 en la roda de premsa d'urgència convocada allà mateix, en la zona de premsa. «La cancel·lació ens ha deixat una sensació doble: per una banda hem reconstruït tot el que s'havia perdut i hem arreglat la zona de l'arribada, que estava destroçada. Per l'altra hem omplert les graderies i ha estat una festa igualment, que és el que volíem».

Albert Coma va resignar-se a la impossibilitat de controlar la climatologia: «No és culpa nostra, el vent s'ho ha emportat tot i no hem pogut fer res. Al cap i a la fi no era la nostra Copa del Món, sinó la de Courchevel...» i el ministre de Turisme, Francesc Camp, va recolzar el discurs del president de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) afegint: «Si alguna prova s'havia d'anul·lar és la d'avui. Demà i diumenge són les nostres i dupliquen l'audiència d'aquesta primera».

CANVI DE PLANS: AVUI ESLÀLOM / Arran de la cancel·lació del gegant d'ahir Soldeu 2012 ha decidit variar el calendari del cap de setmana i per tant s'invertirà l'ordre de les proves: avui es farà l'eslàlom (10.00 i 13.00 hores), a la tarda la cerimònia al Palau de Canillo i demà el gegant. Quant a les previsions meteorològiques es preveu un descens de les temperatures, però també del vent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT