PUBLICITAT

Martí insta a tancar la polèmica dels salaris amb una llei general

  • El president de DA vol establir una graella amb la voluntat de «reduir» els sous i definir incompatibilitats laborals
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí exposa la seva postura respecte a la problemàtica dels sous dels càrrecs públics, ahir a la seu de DA. Foto: ANA / A. R.

Passada la tempesta, és el moment de valorar les destrosses causades. I de preparar-se per si cal protegir-se de la propera. El president de Demòcrates per Andorra i cap de Govern, Toni Martí, va analitzar ahir la problemàtica i el rebuig popular sorgit des del moment que va saber-se que els cònsols d'Escaldes-Engordany, Trini Marín i Marc Calvet, i la de Sant Julià, Montserrat Gil, decidien apujar-se el sou un 16 i un 22% respectivament. Veient el renou causat, Martí va assegurar que des del partit s'impulsarà una llei general, la qual establirà una graella de sous i definirà les incompatibilitats amb els càrrecs públics. La voluntat, segons Martí, és que les «regles del joc» siguin iguals per a «tothom».

El cap de Govern no va voler personalitzar en la figura de ningú. Però sí que va deixar entendre la seva postura respecte als esdeveniments dels darrers dies. Va assegurar que DA celebrava la rectificació de les cònsols, afirmant que si no hi hagués hagut marxa enrere «hauríem tingut dificultats series». També va mostrar un to genèric a l'hora de parlar d'incompatibilitats, tot i que durant la roda de premsa va sortir el nom del cònsol menor lauredià, Manel Torrentallé, que compagina el càrrec amb la gerència de la Mútua de Sant Julià. «Com a president de partit faré les gestions oportunes perquè es miri de forma clara quines són les competències» que es poden assumir, va assegurar.

Amb tot, i tenint en compte que la legislació afectaria a tots els càrrecs públics, DA proposa que s'elabori en consens, implicant-hi al Govern, al Consell General i també als comuns. Martí no va parlar de calendaris, tot i que va assegurar que no havia de ser fruit d'una cursa sota la pressió popular

Serà l'opinió de totes les parts la que definirà el caràcter de la llei, tot i que Martí ja va avançar que les graelles salarials «segurament s'hauran de reduir». Va parlar d'una «qüestió de respecte» per la ciutadania, tot i que també va mencionar el concepte de «dignitat de la classe política».

LA RELACIÓ AMB UL / El president de DA va avaluar com s'han anat desenvolupant els fets, exposant que no hi va haver pressions per part dels integrants de DA cap a les cònsols. «Gil ha pres la decisió amb llibertat i responsabilitat, jo gairebé no hi he parlat», va assegurar. Tampoc ha quedat deteriorada la relació amb UL segons el president de DA, i va exposar que tot seguirà igual sempre que segueixin el que exposava el programa electoral de la coalició DA+UL. Si és així, «no hi tinc res més a dir», va manifestar Martí.

Però el que no va negar és que tota aquesta situació, que ha traspassat les fronteres andorranes, arribant fins als mitjans de comunicació espanyols, ha perjudicat la imatge del partit: «Ens ho hauríem pogut estalviar, però a la vegada aquesta situació ens fa ser més durs en els nostres principis, va assegurar el president dels taronges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT