PUBLICITAT

#AD800, la parròquia del poble

  • L'objectiu del grup és vetllar per l'ètica i la responsabilitat de les institucions andorranes i de qui les representa
LAIA F. MAROT
ESCALDES - ENGORDANY

#AD800 no és ni vol ser un partit polític si no una plataforma ciutadana sense color, ni d'esquerra ni de dreta; estan indignats sí, però no a ‘l'espanyola'; és a dir, no proposen un canvi de sistema, però si estan disposats a lluitar perquè aquest sigui més just, perquè les normes es compleixin, perquè els càrrecs electes s'ho pensin dues vegades abans de prendre decisions irresponsables. És un: «Ep, polítics!, el ciutadà us està vigilant», és un inici, una porta oberta a la ciutadania perquè no giri l'esquena davant dels actes d'aquells que els governen. #AD800 és «la parròquia del poble, d'aquell poble de treballadors que no cobren 5.000 euros». Són conscients que existeix la por a mobilitzar-se i que el canvi de mentalitat dins la societat andorrana no és cosa de dos dies, però, «sempre hi ha d'haver un inici».

El grup va néixer fa tres dies de forma «espontània», tal i com va explicar Mélanie Musolas, portaveu provisional de #AD800; «es va iniciar entre un grup d'amics i coneguts per queixar-se i va començar a créixer com l'espuma».

Del Facebook a l'associació

Un cop vist l'èxit a la xarxa, ara la idea és constituir-se com a associació, i el primer pas serà la reunió que el grup ha convocat el pròxim dilluns: «Volem unir-nos en una sola veu i que els polítics ens escoltin també fora de la campanya electoral; tots junts ens farem escoltar». La reunió de dilluns servirà perquè tots aquells que participen a les xarxes socials es coneguin i «crear el nucli de l'associació per després escollir un president». Per tal de separar-se de qualsevol bandera política, «dins d'aquets nucli no hi haurà ningú relacionat amb cap partit polític».

L'acció-reacció és una dinàmica inherent en les persones; les cònsols d'Escaldes i Sant Julià van decidir apujar-se el sou, la ciutadania va reaccionar, i elles han rectificat. Aconseguir la rectificació de les cònsols, doncs, ja és una realitat, així doncs, ¿la gent seguirà endavant amb la idea de crear una plataforma ciutadana? #AD800 hi confia, ja que «els sous de les consols són la gota que ha fet vessar el got» i creuen fermament que l'associació ciutadana és necessària sense cap mena de dubte. «El cas dels sous ha demostrat que els càrrecs poden fer el que volen i que no s'ha previst cap llei per que hi hagi un control amb coses tan necessàries com les retribucions públiques». Així doncs, el problema rau en el fet que «un cop has votat ja poden fer el que vulguin. Això no és democràtic, hi ha d'haver maneres perquè la ciutadania pugui vetllar perquè compleixin el que han promès i no efectuïn actuacions com aquestes, com si tinguessin el poder absolut». Per evitar-ho, #AD800 vol incidir en «els buits legals existents i les lleis absurdes d'aquest país que s'han de canviar».

Aquests fets no són una novetat però a Andorra no s'ha reaccionat fins ara. ¿Per què? Segons la portaveu del grup, «ara la gent va més justa que mai, cada vegada hi ha més persones que arriba amb dificultats a final de mes, cada vegada retallen més, i la pujada dels sous de les consols ha estat una gran falta de respecte a la ciutadania». L'ús del poder s'ha de fer de forma acurada, independenment de si és legal o no, i la ciutadania cada vegada n'és més conscient.

Continuïtat i seriositat

Des de #AD800 tenen clar que, «per tal que se'ns prengui seriosament cal constituir-nos com a associació i fer canviar les coses de forma legal i organitzada»; un dels motius pels quals no s'identifiquen amb els indignats espanyols és precisament perquè aquests «No es van saber organitzar, i perquè calen representants i cares visibles».

El grup confia que la reunió de dilluns comptaran amb força participació ciutadana, i que, un cop constituïts amb associació, encara seran més els que s'hi sumaran. També van voler subratllar que «els residents seran mol benvinguts al grup i hi trobaran una veu; representen la majoria de la població d'aquest país i ningú els té en compte. Han format part del passat, del present i del futur. Els polítics no poden estar donant l'esquena a la majoria de la població».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT