PUBLICITAT

Trini Marín va cobrar l'augment del 16% del sou el mes de gener

  • Els socialdemòcrates aposten per una llei que reguli les retribucions dels càrrecs electes
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cèlia Vendrell, Victor Naui i Rossend Areny, ahir a la roda de premsa. Foto: EL PERIÒDIC

L'altra novetat de la jornada d'ahir sobre els sous dels cònsols va arribar en boca de Cèlia Vendrell: «El 30 de gener els cònsols d'Escaldes van cobrar els sous amb l'augment del 16%, tot i que no s'havia aprovat en el consell de comú, tal i com està establert en l'ordinació». No va ser fins el consell del dia 3 de febrer que es van fer públiques les retribucions dels càrrecs del Comú d'Escaldes, segons Vendrell, a petició de l'oposició socialdemòcrata. Aquí va començar la polèmica i quatre dies després Trini Marín i Marc Calvet, cònsols de la parròquia escaldenca, feien un pas enrera i admetien «l'error». Admetre si, però pel que sembla el mes de gener ja havien cobrat el sou amb l'augment del 16%, és a dir, 4.961 euros; és més, segons va explicar Vendrell, «si no es convoca un consell de comú el mes de febrer per tal d'aprovar la rectificació de les retribucions, aquest mes també cobraran el 16% més». La cap de l'oposició d'Escaldes -Engordany va anar més enllà, i va dir que «els cònsols haurien de rebaixar-se les retribucions entre un 5 i un 10%, tal com està previst que s'apliqui als funcionaris del Govern», i tenint en compteque també s'han reduït el salari dels consellers de Comú. Pel seu cantó, el cap de l'oposició a Sant Julià de Lòria, Rossend Areny, va dir que en el seu cas «els membres de la minoria no vam demanar explicacions de les retribucions perquè vam fer confiança al que se'ns havia dit, és a dir, que no es tocarien».

El president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, va argumentar que l'afer amb les dues cònsols desacredita el partit i el Govern de Demòcrates per Andorra; per una banda, en el cas d'Escaldes Naudi va destacar que «el més preocupant és que es tracti d'una candidatura proposada i gestionada pel mateix cap de Govern» la que no segueix «el discurs d'austeritat que ells mateixos fan», i per tant, «perden tota la credivilitat». Pel que fa en referència a la cònsol de Sant Julià de Lòria, Nuadi va dir que demostra que «la majoria aclaparadora i els comuns monocolor que volia DA pot conduir a creure's per sobre de tot i portar actuacions com aquesta». En aquest sentit, Naudi va voler reivindicar la importància de l'existència d'una oposició als comuns, «que el regulament actual desafavoreix, perjudicant a la vegada la democràcia i representativitat».

Per altra banda, l'afer de Sant Julià també demostra des del punt de vista socialdemòcrata que «els fonaments de DA no són sòlids», i que es tracta d'una «plataforma liberal sense projecte», va dir Naudi; Areny va afegir que a «Sant Julià són palpables els problemes entre els membres d'UL i DA».

Finalment, Victor Naudi va voler deixar clar que si s'hagués tirat endavant el projecte de llei que va proposar el PS l'any 2007 per tal de regular les retribucions de tots els càrrecs públics, «ara mateix no ens trobaríem en aquesta situació».

suport al moviment ciutadà/ «Hi haurà un abans i un després, la ciutadania ha canviat» va sentenciar ahir Vendrell. Els socialdemòcrates van voler remarcar el valor del moviment ciutadà en front de les actuacions dels polítics, «la situació ha canviat, abans un treballador de la construcció podia guanyar 3.000 euros i ara està sense feina». Per la seva banda Areny va valorar el fet que la ciutadania «sigui crítica i es movilitzi».

Pel que fa a les declaracions d'ahir de la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, sobre els sous dels cònsols, Areny va dir que des del PS no hi estaven d'acord ja que «la responsabilitat de governar és la mateixa a totes les parròquies».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT