PUBLICITAT

Gil anuncia que rectifica l'increment del sou

  • La cònsol cedeix a la pressió popular i política
  • Passarà a cobrar com el seu antecessor, Josep Pintat
08022012mgil
Montse Gil.
La cònsol de Sant Julià, Montse Gil, ha anunciat en un comunicatt que rectifica la decisió d'incrementar-s el sou un 22% i que tornarà a rebre el salari del seu antecsor, Josep Pintat. La cònsol laurediana ha pres la decisió en les darrerrs hores, ja que ahir encara es mantenia ferma en la seva decisió. Sembla ser que la pressió popular i la desaprovació d'una part del seu partit (UL) i de la majoria de DA han estat clau per aquesta rectificació, en un moment en què el Govern i els comuns estan predicant austeritat i practicant rellades. En el comunicat Gil afirma, textualment:: "Davant l’entrada a tràmit parlamentari del Projecte de Llei de Mesures de Contenció de la Despesa Pública, el Comú de Sant Julià de Lòria, amb el màxim respecte per totes les institucions i amb esperit constructiu, proposa la creació d’una taula de  treball (Consell General, Govern i Comuns) per tal d’analitzar, estudiar i establir els sous dels càrrecs polítics en les administracions públiques, Consell General, Govern i Comuns així com en les entitats parapúbliques. L’objectiu d’aquesta taula de treball seria fixar una graella salarial única, en un màxim de tres mesos, adaptada a la nova realitat i sensibilitat social.
Per tant, la Junta de Govern ha decidit deixar sense efecte l’acord pres el dia 30 de gener, fins que aquesta graella salarial per càrrecs polítics sorgida del consens de les diferents institucions sigui una realitat tan necessària per al nostre país".
Abans de conèixer la notícia, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, juntament amb els caps de l'oposició d'Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, Cèlia Vendrell i Rossend Areny, han comparegut per expressar el seu malestar sobre els increments de sous dels cònsols d'aquestes dues parròquies. D'una banda, han demanat a Montserrat Gil que rectifiqui i faci marxa enrere en la seva decisió d'augmentar-se el salari, i de l'altra, consideren que els cònsols d'Escaldes-Engordany haurien d'anar més enllà i rebaixar-se les retribucions entre un 5 i un 10% tal com està previst que s'apliqui als funcionaris del Govern i atès que s'ha reduït el salari dels consellers de Comú. Des del PS, a més, s'ha demanat que es regulin per llei les retribucions de tots els càrrecs públics i que es tiri endavant una llei de funcionament dels comuns, i consideren que l'afer dels salaris ha evidenciat encara més "que els fonaments de DA no són sòlids".

La cap de l'oposició del Comú d'Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha agraït a la ciutadania la seva reacció, ja que ha permès que els cònsols escaldencs es fessin enrere, però els ha demanat que vagin més enllà i que se'l rebaixin tal com se'ls ha aplicat als consellers tant de la majoria com de la minoria, i com se'ls aplicarà als funcionaris amb la llei de retallades.

Vendrell, a més, ha denunciat que Trini Marín i Marc Calvet haguessin cobrat la nòmina del gener amb l'augment del 16% abans que la decisió es ratifiqués al Consell de Comú del 3 de febrer, i ha alertat que si no es convoca un consell extraordinari abans que acabi el mes, passarà el mateix amb la nòmina de febrer, per la qual cosa reclama que la decisió de mantenir el salari sigui retroactiva.

De la seva banda, el seu homòleg lauredià, Rossend Areny, ha manifestat que encara té l'esperança que la cònsol major rectifiqui i no s'augmenti el sou un 22% "com a gest de solidaritat cap als que ho estan passant malament". Areny ha afegit que no vol treure un rèdit partidista de l'afer, i s'ha mostrat orgullós de la reacció de la gent.

D'altra banda, Areny s'ha mostrat partidari, igual que Rosa Ferrer, de regular les retribucions per llei i que es facin en funció de la demografia de la parròquia i del pressupost que s'està gestionant. El conseller lauredià també estaria d'acord en fixar un topall en els sous dels cònsols al voltant dels 4.300 euros tal com semblaria que es volia proposar a la darrera reunió de cònsols. Precisament, aquest fet evidencia, segons Vendrell, "que no hi ha unitat a DA", ja que finalment els cònsols van manifestar que cada Comú feia el que volia en matèria de retribucions, malgrat que de les set parròquies, almenys cinc estan governades pels demòcrates.

El president del PS, Víctor Naudi, també ha assenyalat que és necessària una llei per fixar les retribucions dels càrrecs públics, igual que la llei que reguli el finançament dels partits i la llei de funcionament dels comuns, perquè considera que el reglament aprovat al novembre "fa un pas enrere en la democràcia" i perquè cal que l'oposició tingui més protagonisme.

Naudi també s'ha mostrat preocupat pel fet que la decisió d'abaixar-se els salaris no va ser improvisada sinó que estava estudiada des de feia temps "i segur que el president de DA n'estava al cas". Per aquest motiu, considera que els fets ocorreguts "fan perdre credibilitat al cap de Govern i al Govern", i que posen de manifest "els perills que comporta el fet que els comuns siguin monocolor", perquè això fa que "els elegits se sentin per sobre del bé i del mal".
D'altra banda, Demòcrates per Andorra ha informat avui que el comitè executiu s’ha reunit de manera extraordinària aquest vespre per tractar la qüestió dels salaris dels cònsols vinculats a la formació, l’organització del proper congrés del partit i altres qüestions d’interès i d’actualitat. Vist que la reunió tot just acaba de començar i que s’allargarà fins a una hora avançada, s'ha convocat els mitjans de comunicació escrits i audiovisuals a una roda de premsa que tindrà lloc demà a les 11:00 hores del matí a la seu del partit. La compareixença pública anirà a càrrec del secretari general de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba, i del president de la formació, Antoni Martí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT