PUBLICITAT

Marticella: «És difícil reduir més el dèficit sense retallar la plantilla»

  • El nou director de RTVA, Francesc Robert, elaborarà un pla de viabilitat abans de decidir
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Marticella, director en funcions de RTVA, ahir a la presentació del balanç 2011. Foto: ANA / M.T.

Jordi Marticella, director general en funcions de Ràdio Televisió d'Andorra (RTVA) va presentar ahir el balanç de l'exercici 2011, en el qual es va aconseguir reduir el dèficit de la ràdio i televisió pública fins als 131.000 euros, lluny del milió d'euros de l'any anterior, com també es va assolir la reducció de la despesa pressupostaria: el 2008 RTVA costava a l'Estat 5,4 milions d'euros, mentre que el 2011 el cost va ser de 4,2 milions d'euros. Marticella va considerar que el balanç és bo, i va explicar que s'ha aconseguit «treballant molt i en molts fronts»; ara bé, per altra banda, el director en funcions va afegir que creu «que és difícil poder reduir més el dèficit sense prendre decisions doloroses», és a dir, «reduccions de plantilla».

Aquesta decisió, però, ja no li pertoca a Marticella, que deixarà el seu càrrec dimecres vinent, un cop entri en vigor el nomenament del nou director, Francesc Robert, que ahir a la tarda va aprovar el Consell de Ministres. Marticella va assegurar que donarà tot el seu suport al nou director i que treballaran «conjuntament els dies previs a la seva incorporació per tal que pugui tenir la màxima informació possible», ja que la voluntat és d'ajudar «pel bé de la gestió pública».

EL Pla de viabilitat / Quan Marticella va parlar de les «necessàries retallades», va afegir que «tan de bo hi hagi algú que ho sàpiga fer d'un altre manera». Les decisions que prendrà el nou directiu es desconeixen, però de moment, des del Govern van explicar ahir que primer «caldrà esperar que visualitzi la situació, parli amb tots els empleats i els hi presenti un pla de viabilitat», segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, i que per aquest motiu «no s'ha marcat el termini per a tirar endavant les retallades de personal» anunciades des de fa mesos.

Aquest pla de viabilitat ha d'aconseguir, segons el Govern, l'esperat equilibri: donar continuïtat a la institució però posant «fi a la dinàmica de dèficits permanents i dotacions excessives». Cinca va dir que confien plenament amb el nou director «per adaptar RTVA a les possibilitats del país», i va voler subratllar la doble vessant professional de Robert: «D'una banda la seva formació en l'àmbit de la comunicació, i de l'altra, la formació en gestió d'empreses».

¿COM S'HA ACONSEGUIT LA REDUCCIÓ? / La liquidació del 2011 mostra com es van reduir les despeses un 4,2% respecte a l'inicialment pressupostat. La reducció es va aconseguir, per una banda, «amb un esforç de contenció per part de tots», va explicar Marticella, ja que, des del 2009, s'ha disminuït el consum de carburant(-17'4%), calefacció (-38'8%) , els treballs realitzats per altres empreses, reduït les hores extraodinàries del personal fins un 25% i la despesa en el personal eventual fins un 90,9%. A més, segons el director en funcions, les reduccions no van tenir «repercussions en les incidències tècniques», que fins i tot van disminuir més d'un 40%.

Per altra banda, el que va fer millorar la gestió el 2011 «són les col·laboracions que s'han fet amb diferents entitats del país i estrangeres».

Amb tot, el 2011 es va aconseguir un dèficit menor, que encara va millorar més en restar la provisió de 120.000 euros que s'havia previst per si es perdia la demanda judicial de l'extreballadora Rosa Mari Ribó. RTVA considera que «tenint en compte que s'ha guanyat la primera i la segona instància», tot i que el cas estigui encara al Tribunal Constitucional, «tot sembla indicar que acabarà bé per part de la parapública». En canvi, segueixen aprovisionats els 382.500 euros per fer front a la demanda de l'exdirector executiu Joan Besson, que ha guanyat la primera i la segona instància, i tot sembla indicar que acabarà al seu favor.

Pel que fa a l'audiència, que és un dels indicadors de com afecten les retallades, Marticella va dir que «no hi ha estudis d'audiència prou fiables a Andorra, perquè la població enquestada és poc representativa», però tot i així «alguns diuen que hem millorat». Ara bé, el que si permet mesurar «amb més fiabilitat» l'audiència de la programació és «internet», que permet mesurar «l'èxit o el fracàs dels continguts».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT