PUBLICITAT

RTVA tanca el 2011 reduint el dèficit financer fins als 131.000 euros

  • Marticella diu que serà el nou director el que dugui a terme les retallades de personal
10022012marticella
El director general en funcions, Jordi Marticella. Foto: ANA
Ràdio Televisió d'Andorra (RTVA) ha tancat el 2011 amb un dèficit financer de 131.000 euros, a diferència del 2010 quan la xifra va superar el milió d'euros a causa de les provisions que s'havien fet per dues demandes judicials. El director general en funcions, Jordi Marticella, ha explicat que el dèficit pressupostari va ser de 212.292 euros, molt per sota dels 573.000 de l'any anterior, i que un cop restada una de les partides que es van fixar per una de les demandes judicials obertes, perquè es considera que la parapública guanyarà el cas, s'arriba als 131.054 euros de dèficit financer. Marticella també ha destacat que el cost que suposa RTVA per l'Estat s'ha anat reduint des del 2008, quan es va arribar al màxim de 5,4 milions d'euros de despesa pressupostària, fins als 4,1 milions del 2011.
La liquidació del 2011 mostra com s'han reduït les despeses un 4,2% respecte a l'inicialment pressupostat, i que hi ha hagut un 6,2% menys d'ingressos. Marticella ha destacat que s'ha aconseguit rebaixar un 10% de béns corrents i serveis, i un 2,4% de les despeses de personal, fruit d'alguna baixa que no s'ha reemplaçat i de la reducció de les hores extra.

Com a exemples, el director ha indicat que des del 2009 s'ha disminuït el consum de carburant, calefacció, telèfon, electricitat, i els treballs realitzats per altres empreses, i tot plegat sense repercutir en les incidències tècniques, que fins i tot s'han reduït. Un altre dels aspectes que ha fet millorar la gestió són les col·laboracions que s'han fet amb diferents entitats del país i estrangeres. A partir d'aquí, Marticella considera que és molt difícil disminuir més les despeses sense prendre "decisions doloroses".

En comparació amb la liquidació del 2010, s'han reduït les despeses de personal i de béns corrents i serveis, però en canvi han augmentat les despeses financeres. Pel que fa als ingressos, les transferències corrents provinents del Govern han pujat un 4,6%, i tant els ingressos patrimonials (8,6%) com els altres ingressos (22%) s'han incrementat.

Per tot plegat, al 2011 s'ha aconseguit un dèficit menor, que encara millora més en restar la provisió de 120.000 euros que s'havia previst per si es perdia la demanda judicial de l'extreballadora Rosa Mari Ribó. RTVA considera que, atès que s'ha guanyat la primera i la segona instància, tot i que el cas estigui encara al Tribunal Constitucional, tot sembla indicar que acabarà bé per part de la parapública. En canvi, segueixen aprovisionats els 382.500 euros per fer front a la demanda de l'exdirector executiu Joan Besson, que ha guanyat la primera i la segona instància, i tot sembla indicar que acabarà al seu favor.

Atès que durant el 2011 RTVA no va disposar de la partida d'inversions, Marticella ha mostrat l'evolució de les despeses de l'entitat, sense inversions, per posar de manifest que el cost de RTVA va arribar al seu màxim el 2008 amb 5,4 milions d'euros, i que des de llavors s'ha anat reduint cada any fins a arribar als 4,1 milions de l'any passat. Igualment, el dèficit pressupostari del 2011 va ser el més baix des del 2005.
El director general deixarà el seu càrrec dimecres vinent, un cop entri en vigor el nomenament del nou director, Francesc Robert, que aquest dimecres hauria aprovat el Consell de Ministres. Marticella ha assegurat que serà Robert el que dugui a terme les retallades de personal previstes, un cop es tingui clar, no el model de ràdio i televisió que es vol a llarg termini, sinó el que es vol fer a curt termini, "què faràs demà mateix, què vols potenciar i què no", per saber de quin personal es pot prescindir.

Marticella ha assegurat que donarà tot el seu suport al nou director i que durant els dies previs a la seva incorporació treballaran conjuntament per fer el traspàs de dossiers i que pugui tenir la màxima informació possible.

D'altra banda, el director en funcions ha desmentit que existeixi cap llista amb les persones que s'haurien d'acomiadar, sinó que l'únic que s'han fet són uns càlculs aproximats en funció d'uns valors salarials. De fet, Marticella ha dit que no hi ha cap llista perquè primer s'ha de tenir clar què es vol fer a curt termini, i en funció d'això es podrà decidir de quin personal es pot prescindir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT