PUBLICITAT

Marín reconeix «l'error» i rectifica, mentre que Gil manté la pujada

  • La cònsol laurediana s'alinea amb la postura de Ferrer durant la reunió de cònsols de no a aplicar-se retallades
J.R. BAIGES / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Calvet i Marín durant la compareixença per informar de la seva decisió, ahir. Foto: ANA / M.T.

«Rectificar és de savis». Ho va dir ahir la cònsol d'Escaldes, Trini Marín, després del rebuig contundent expressat per l'opinió pública a la decisió de pujar-se el sou el 16%. Marín, juntament amb el cònsol menor, Marc Calvet, va reconèixer que la mesura va ser «un error» i va acordar la seva supressió, de manera que passarà a cobrar 4.300 euros, el mateix que cobraven els anteriors cònsols escaldencs. Amb aquesta decisió Marín vol deixar de ser diana de l'opinió pública, un lloc que compartia des de divendres amb la seva homòl·loga a Sant Julià, Montserrat Gil, a causa de la seva aposta per augmentar-se el sou un 22%. En aquest cas, no hi ha marxa enrere. Gil va defensar la mesura per la responsabilitat a la que ha de fer front i perquè la transcendència de les seves decisions han de ser remunerades en conseqüència, va opinar.

Gil, que cobrarà 5.300 euros, va assegurar que la seva retribució parteix d'una «redistribució dels recursos salarials ja existents» i es troba «dins de la graella legalment establerta», segons va recollir l'ANA.

Marín i Calvet, per la seva part, sí que han rectificat. Van comparèixer davant els mitjans per reconèixer que la decisió «no s'adequava al projecte i a les idees de Demòcrates per Andorra». Això sí, van voler deixar que ha estat una decisió «seva» que ja van començar a valorar divendres mateix i que no han rebut cap mena de pressió per part del partit ni dels altres cònsols.

Precisament els cònsols van compartir reunió ahir a Encamp, en el marc de les trobades mensuals entre els mandataris. Segons fonts properes a la reunió, Gil va anar-hi predisposada a renunciar a l'augment salarial, però va canviar la seva postura per al·liar-se amb la de la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer. La mandatària de la capital és la que més cobra de les set corporacions, 5.600 euros, i ahir va ser la que s'hauria mostrat més bel·ligerant a l'hora de rebutjar una aplicació unitària de retallades salarials entre els cònsols.

En el que sembla que hi ha més consens és en el fet que, per acabar amb tota aquesta polèmica, es regulin per llei els sous dels càrrecs electes. Així ho va expressar la pròpia cònsol de la capital dilluns a RTVA, i ahir ho va reiterar Marín. «Anys enrere hi havien salaris desmesurats i alguns d'aquests no s'han tocat», va lamentar la cònsol. «Ho trobo desfasat i el millor és que s'estableixin per llei», va afegir. La cònsol escaldenca va mostrar-se convençuda que serà un tema que es posarà sobre la taula a les properes reunions de cònsols.

Sense ganes de renunciar al càrrec / Els dos mandataris escaldencs van assegurar que ni se'ls passa pel cap posar a disposició el seu càrrec, tal i com va demanar el president del grup socialdemòcrata, Víctor Naudi. Marín va assegurar que s'havia de quedar «pels votants que m'han fet confiança». Calvet, per la seva part, va lamentar que un «amic personal vulgui que posem a disposició el nostre càrrec per un error». El cònsol menor va manifestar que només «dimitirem si creiem que no estem fent les coses ben fetes».

L'eliminació de l'augment salarial dels dos cònsols suposarà uns punts percentuals més a la rebaixa del 27% (226.000 euros) de la partida destinada a salaris de consellers i personal de relació especial.

Espot: «s'ha de pagar la hipoteca» / Malgrat l'enrenou suscitat entre la ciutadania per aquest augment salarial, els cònsols de la resta de parròquies van optar per desentendre's de la polèmica generada. Els dos portaveus de la reunió de cònsols, Jordi Mas i Ventura Espot, van preferir respondre amb un silenci i no van voler informar del que es va parlar en el sí de la reunió. Mas va recordar que tal i com dicta la nova Ordinació de funcionament cada cònsol pot escollir el seu salari dins d'uns límits.

Només passats els minuts el cònsol ordinenc va deixar-se anar, justificant la decisió de pujar-se els sous per un tema familiar. «S'ha de veure quina és la seva estabilitat familiar, perquè hi ha gent que té hipoteques i les necessitats dels uns no són les mateixes que les dels altres», va manifestar Espot, fent referència als anteriors cònsols i als actuals. El cònsol va continuar opinant que la decisió potser es deu al fet que les reunions «s'allarguen fins les 22 hores i una mainadera s'ha de fer càrrec dels seus fills». Això sí, «si es presenta i diu que vol cobrar aquest sou i li accepten, jo no sóc ningú per dir-li que no», va concloure el cònsol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT