PUBLICITAT

Els cònsols volen rebaixar la cessió econòmica en sòl urbà fins al 5%

  • La mesura busca abaratir al màxim els costos pensant en la reactivació de la construcció
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Els cònsols durant la reunió celebrada a Encamp, ahir. Foto: ANA

els mandataris de les set parròquies aposten per rebaixar fins a un màxim del 5% la cessió econòmica en sòl urbà consolidat de gestió directa. La voluntat dels cònsols es unificar els actuals percentatges de cessió fins al mínim permès, tenint en compte que actualment la forquilla se situa entre el 15 i el 5% (només Ordino té aquest darrer percentatge). La mesura va ser tractada en la reunió de cònsols celebrada ahir a Encamp, la segona d'aquest nou mandat iniciat el desembre.

El cònsol d'Encamp, Jordi Mas, va explicar que la rebaixa cerca abaratir el cost que paguen els privats per edificar. Es pretén, per tant, facilitar l'entrada de permisos per a construir i dinamitzar un sector molt tocat per la crisi, va explicar Mas. La intenció és que la mesura quedi recollida en les revisions dels plans d'urbanisme, tot i que encara s'han de fer «consultes legals» per saber si realment es pot tirar endavant, va explicar el cònsol encampadà.

A més a més d'aquestes modificacions, els mandataris comunals van acordar ahir demanar un augment dels terminis que estableixen la prescripció dels actes administratius que acaben a la Batllia. Actualment el termini abans no prescriuen els deutes és de tres anys, un fet que afecta negativament a la recaptació dels comuns en concepte d'impostos i taxes. El que volen els comuns és que no prescriguin automàticament al final d'aquest termini o algun tipus de modificació que faciliti les recaptacions comunals.

En aquest sentit, tant Mas com el cònsol d'Ordino, Ventura Espot, van valorar positivament la proposta llançada dilluns pel president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, de permetre a les administracions, entre elles les comunals, executar sentències que plantegin multes no superiors als 200 euros. És aquesta saturació que actualment té la Batllia la que comporta que sovint se sobrepassi el termini de tres anys de prescripció d'un impagament, va plantejar Mas.

LA PRIORITAT DE LES COMPETÈNCIES / Aquests dos temes van ser tractats durant el matí. I és que els representats de les parròquies van tenir sessió doble i també van trobar-se a la tarda. Va ser llavors quan la reunió va centrar-se en les modificacions que cal desenvolupar a la Llei de competències, a la Llei de transferències i a la Llei de Finances comunals. La d'ahir va ser una primera presa de contacte per explicar quina ha estat tota la feina feta i els acords presos durant l'anterior mandat, va informar Mas. El cònsol va assegurar que aquests seran un dels temes «més importants» que caldrà abordar durant el mandat. De moment, encara no hi ha cap conclusió sobre el posicionament dels nous cònsols.

MÉS DINERS A ANDORRA TURISME / També en reunió de cònsols, es va aprovar l'augment de la partida que els comuns destinen a Andorra Turisme. Pagaran 24.000 euros anuals. La xifra d'aquest 2012 és 4.000 euros superior a la inicialment sol·licitada per la societat, fet que obligarà als comuns a tornar a quadrar els seus pressupostos, va explicar Espot. L'augment no respon a cap partida extra o nova iniciativa d'Andorra Turisme, van assegurar els cònsols ordinenc i encampadà-

Finalment, ahir van quedar definits els dos representants al Comitè Andorrà del Voluntariat. Seran els consellers d'Ordino i de Sant Julià Eva Font i Carles Àlvarez.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT