PUBLICITAT

Naudi creu que Gil i Marín haurien de posar el seu càrrec a disposició

  • El president del PS qualifica la situació de "lamentable" ja que considera que no és una decisió "instantània"
  • Els cònsols recorden que és cada Comú qui fixa les retribucions per justificar els augments de salaris
07022012-naudi
El president del PS, Víctor Naudi. Foto: ANA
El president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, creu que les cònsols majors de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, Montserrat Gil i Trini Marín, haurien de posar el seu càrrec a disposició, després de la polèmica sorgida per l'augment dels seus sous. Naudi ha fet aquestes declaracions al programa Vox populi de RNA, on ha valorat positivament la decisió  per la qual les dues mandatàries haurien suposadament rectificat, però ha dit que s'hauria d'anar més enllà i posar el càrrec a disposició.
Naudi ha qualificat la situació generada per l'augment dels sous de les dues cònsols com a "lamentable" ja que considera que no és una decisió "instantània" sinó que és estudiada i aprovada pel consell i pel partit. En aquest sentit, el president dels socialdemòcrates ha qüestionat la credibilitat del Govern quan demana contenció en la despesa, mentre es prenguin decisions com les de les dues cònsols.

Naudi s'ha mostrat partidari de fer una llei que fixi els sous dels càrrecs comunals, un text que després es podria ampliar a tots els càrrecs escollits. Naudi creu que els sous han d'estar en consonància amb la feina i les competències que té cada organisme.

El president del PS també ha valorat positivament que es discuteixi la qüestió dels sous per no establir greuges comparatius entre comuns, però considera que discutir-ho en el si de la reunió de cònsols és "amagar-se" per fugir de les seves responsabilitats.

Els portaveus de la reunió de cònsols d'aquest dimarts, Jordi Mas i Ventura Espot, han assegurat que durant la trobada mensual de mandataris no s'ha acordat cap posicionament unitari en relació als increments dels salaris d'alguns cònsols perquè el reglament de funcionament dels comuns estableix que és cada corporació la que determina les seves retribucions. Per tant, consideren que han de respectar les decisions que es prenguin en el si de cada Comú i que cap cònsol és ningú per criticar-ho.

Mas i Espot han explicat que s'ha parlat sobre la qüestió dels sous dels cònsols fora de l'ordre del dia, i que no s'ha acordat cap posicionament comú. També han assegurat que a la reunió de Canillo només van acordar que tots rebaixessin la partida de personal, cosa que els consta que a totes les parròquies ha baixat, i que no es va dir res del sou dels cònsols, perquè l'article 30 del Reglament de funcionament dels comuns aprovat el novembre especifica que és cada Comú qui fixa les retribucions.

Espot considera que és normal que la gent reaccioni negativament en un moment de crisi, però ha volgut justificar les decisions dels cònsols de Sant Julià de Lòria i d'Escaldes-Engordany dient que "bàsicament és entendre que els antics cònsols potser tenien una estabilitat familiar que feia que no s'haguessin de tocar el sou, i potser ara altra gent té hipoteques i ha de deixar els seus fills amb una cangur fins a altes hores de la nit". I ha afegit que "si es presenta i diu que vol cobrar aquest sou i li accepten, jo no sóc ningú per dir-li que no".

De la seva banda, Mas, parlant de la necessitat de rebaixar els sous en moments de crisi, ha recordat que alguns "ho vam dir a la campanya i ho vam fer, i d'altres ho han fet de la manera que han cregut convenient, però no volem entrar en el debat perquè cada Comú és autònom".

El cònsol d'Encamp, considera, igual que Rosa Ferrer, que les retribucions dels càrrecs polítics de totes les administracions s'haurien de regular per llei fixant unes forquilles salarials.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT