PUBLICITAT

El CSJ vol que comuns, Govern i Policia puguin executar sentències

  • El Govern ja treballa en l'elaboració de la Llei de la carrera judicial perquè s'apliqui aquesta legislatura
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casadevall, al centre, durant el jurament, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La Batllia està saturada. És una realitat que ja fa temps que s'expressa des de la Justícia i que també reconeixen des del Govern. Per aquest motiu, sona amb força la creació de la figura de l'executor de sentències, l'uixer de justícia o huissier, que ha de permetre tancar casos administratius i alleugerar l'actual càrrega de batlles i tribunals. Però ahir, durant el jurament de la batlle Núria Garcia a Casa de la Vall, el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va posar sobre la taula una segona opció. Es tracta d'aplicar una modificació legislativa perquè administracions com el Govern, els comuns i la Policia tinguin potestat per executar bona part de les sancions de caire administratiu. Una tasca que ara només pot fer la Justícia.

És a dir, es tractaria, proposa el CSJ, que les sentències menors, aquelles que poden imposar sancions no superiors als 200 euros, les poguessin fer directament les administracions sense haver de passar abans per la Batllia, un fet que ja és permès a França o a Espanya. Casadevall va defensar aquesta opció, que requeriria d'una modificació de la Llei del poder judicial, la qual podria anar en paral·lel amb les modificacions referents a la nova Llei de la carrera judicial, va plantejar el president del CSJ. La proposta permetria no haver d'instaurar l'uixer, tot i que també podrien ser dues opcions paral·leles.

La saturació a la Justícia és fàcilment demostrable en xifres. El propi Casadevall va explicar que actualment hi ha 43.000 expedients administratius acumulats a la Batllia, dels quals 39.000 corresponen a denúncies menors de 200 euros. Són totes aquestes les que el CSJ vol que puguin ser fetes per les administracions del país, també per reduir els costos econòmics que generen a causa de l'espera.

Casadevall també va parlar, durant el jurament, de la regulació de la carrera judicial. Va assegurar que ahir mateix va rebre la comunicació per part del ministre d'Interior, Marc Vila, que ja s'havien posat mans a l'obra perquè fos una realitat durant aquesta legislatura. L'aplicació de la carrera permetria que els que vulguin entrar «tinguin perspectiva i els que ja hi són vegin fins on poden arribar», va manifestar Casadevall.

Seria dins d'aquestes modificacions a la llei que també s'obligaria a tots els advocats que volguessin exercir al país a cursar el postgrau en Dret andorrà que es realitza a la Universitat d'Andorra. Casadevall va destacar la importància d'aquesta formació perquè tots els lletrats coneguin les peculiaritats que presenta la Justícia del país.

DONAR a conèixer la tasca judicial / En un altre ordre de coses, el president del Consell Superior de Justícia va informar de la voluntat de millorar la comunicació entre els professionals de la Justícia i la ciutadania. «La nostra feina no és fàcil i volem explicar millor a la gent el que fem», va expressar davant tots els presents a l'acte de jurament.

Per exemple, explicar quina és la tasca exactament d'un batlle o el funcionament d'un tribunal. Casadevall va explicar que aquest neguit d'ampliar el feed-back amb el ciutadà parteix dels darrers casos que han sortir als mitjans de comunicació, com el del pneumòleg o el de la dona que va matar al seu marit, i que han tingut molta «incidència» a la societat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT