PUBLICITAT

Pou: «L'adhesió d'Andorra a la UE no convé ni als uns ni als altres»

  • El professor assegura que la crisi europea afavoreix la negociació andorrana
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pou explica el contingut del seu llibre, on analitza l'encaix d'Andorra a la UE, ahir a la seu de Crèdit Andorrà. Foto: ÀLEX LARA

Víctor Pou, doctor en Dret, llicenciat en Ciències Econòmiques i Humanitats i diplomat en Integració Europea a Amsterdam, és un dels experts en matèria comunitària més reconeguts a Europa. I pocs com ell coneixen tot el procés d'acostament d'Andorra cap a la Unió Europea. Aquest acostament, però, arribarà a una fase d'estabilitat d'aquí a dos anys, amb l'acord sobre el mercat interior. La plena adhesió andorrana a la UE és ara mateix una proposta difícil d'esdevenir realitat, perquè «no convé ni a uns ni a altres», va manifestar.

Davant un nombrós públic que omplia la sala de la seu central de Crèdit Andorrà, Pou va mostrar-se desfavorable a la plena integració a la UE per raons principalment econòmiques. «Ni Andorra està preparada, ni tampoc la UE», va assegurar el professor, «perquè de moment Europa no contempla l'adhesió de petits estats, i perquè Andorra no està preparada per assumir el cabal comunitari».

L'encaix d'Andorra al marc europeu hauria d'aturar-se al 2014, va assegurar l'economista, que és quan va pronosticar que se signarà l'acord per entrar al mercat interior, després que aquest juny la Comissió Europea lliurarà un informe favorable sobre els passos que han dut a terme els petits estats els darrers anys: Andorra, Mònaco i Sant Marino. Tots tres, juntament amb Liechtenstein, haurien de configurar el seu propi Espai Econòmic Europeu, va assegurar Pou.

L'expert, que ha plasmat totes aquestes opinions al tercer llibre sobre el procés d'acostament Cap a la integració en el mercat interior europeu, es va mostrar plenament convençut de la signatura de l'acord al 2014 , ja que la UE «l'espera amb els braços oberts i vol compensar Andorra per la tasca feta els darrers dos anys». Això sí, Pou va alertar que el consens s'ha de fer resguardant certes especificitats pròpies d'un país «petit i sobirà», com «mantenir la baixa fiscalitat, mantenir diferenciacions en matèria de seguretat jurídica, econòmica i sanitària i finalment mantenir la confidencialitat bancària.

El professor va parlar d'una tercera fase (després dels acords duaners i els de cooperació i fiscalitat) «prometedora». Amb tot, però, va alertar que l'acord amb la UE s'ha de negociar després de consultar-ho amb la societat civil i els agents econòmics implicats. Segons Pou, la signatura de l'acord monetari, l'any passat, va estar «massa poc treballada».

Durant la conferència, el professor va reiterar que a Andorra li interessa assolir aquest tercer acord, tenint en compte que el mercat interior europeu «és el més important del món, amb més de 500 milions de consumidors», segons va definir-lo. I, per tant, va afegir que s'hauria de «negociar mol malament per no saber aprofitar-ho».

LA CRISI, POSITIVA / La crisi econòmica i d'entitat que està patint el vell continent no ha de ser un escull perquè Andorra s'integri en aquest Espai Econòmic Europeu. Tot al contrari. Pou va assegurar que l'entorn és favorable per a la negociació ja que els petits estats «deixen de ser una prioritat per la UE».

Finalment, les recents mesures encetades per l'Europa dels 25 tampoc han de posar pals a les rodes a les intencions andorranes. El nou tractat aprovat la setmana passada endureix el rigor fiscal. En aquest cas, la «consigna general és l'austeritat, i Andorra ja l'aplica». En altres paraules, Andorra està perfectament «alineada amb les doctrines de Brusel·les», va assegurar el professor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT