Comas, Riera i Dodo arriben als quarts en l'esprint dels Europeus

• Inka Bellés frega el podi en la categoria júnior en una prova amb temperatures sota zero i sol
PELVOUX

La part baixa de l'esprint, amb alguns corredors pujant ?al fons? i un altre ?al davant? a punt d'arribar a la meta. Foto: EL PERIÒDIC

Tres corredors de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) van aconseguir arribar als quarts de final ahir en la segona jornada dels campionat d'Europa, en la qual es va disputar l'esprint.

Xavier Comas va ser el tricolor més destacat amb un divuitè lloc, tot i que per temps massa lluny del dotzè classificat –a més de mig minut– que marcava la classificació per a les semifinals. El júnior Marc Riera va ser el 27è i Guilad Dodo el 28è. Per darrere, és a dir, els que no van superar la qualificatòria –ho feien els 30 primers– van ser Ferran Vila amb un 33è lloc i a només un segon de continuar en competició, l'espoir Xavier Areny com a 38è classificat i Manel Pelegrina en el 45è. Aquest últim, però, hauria acabat el 41è si no fos per una penalització d'un minut que va rebre per no deixar a terra els pals en el canvi de material, norma que des de principis d'aquesta temporada és motiu de sanció.

Un dels caps de l'expedició tricolor, el director tècnic i esportiu Carlo Ferrari, va parlar de la jornada d'avui amb un balanç «positiu». «En l'esprint les errades es paguen molt cares però ho han donat tot i amb tres corredors entre els 30 primers és per estar contents», va dir. La prova consistia en uns primers 80 metres de pujada amb esquís, 20 més a peu, 15 més de pujada amb esquís i després una baixada molt tècnica i en una superfície de neu dura. El temps va acompanyar amb el sol i sense vent, tot i que amb unes temperatures que rondaven els deu graus sota zero mentre es disputava la competició.

La part alta de la classificació destaca per la joventut. Va guanyar l'alemany Josef Rottmoser i segon va ser l'italià Robert Antonioli, tots dos de la categoria espoir i per tant doblement campions, en una categoria en la qual també trobem Marc Riera amb una onzena posició després d'arribar als quarts i Xavier Areny com a 16è i penúltim classificat, disputant només les qualificatòries. Pel que fa a la categoria femenina, sense representació de la FAM, els dos primers llocs van ser per a les suisses Mireille Richard i Séverine Pont, per davant de l'espanyola nacionalitzada polonesa Anna Figura.

En la categoria júnior cal destacar el paper d'Inka Bellés, la qual va aconseguir el tercer millor temps en la ronda qualificatòria tot i que després, en la final, es va haver de conformar amb la cinquena posició a uns 20 segons de la primera, la francesa Axelle Mollaret. En nois també hi havia representació tricolor amb Jaume Planella, que va marcar el 12è millor registre en la qualificatòria, que va aplegar 19 participants.

Per últim, en la categoria cadet, Oriol Bertran no va poder accedir a la final per només tres segons però va aconseguir una correcta vuitena posició sobre 14 aprticipants.

AVUI, NOMÉS ELS JOVES / Després de la disputa de la cursa individual de diumenge i de l'esprint d'ahir els campionats d'Europa tenen avui programada una jornada de descans per als corredors sèniors, per tant només corren els més joves. Per part de la FAM hi hauran en competició Oriol Bertran com a únic cadet i Jaume Planella, Inka Bellés i Laia Coma en la categoria júnior. Es tracta de la cursa individual, de 1.000 metres de desnivell amb tres pujades i tres baixades.

Demà es viurà la mateixa carrera en la categoria sènior, amb un recorregut més llarg en una competició que acabarà divendres.