PUBLICITAT

Les tarifes mèdiques es reduiran per equiparar-les a les de fora

  • Els prestadors sanitaris que siguin més cars que a l'estranger se'ls aplicarà una rebaixa més alta
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Josep Delgado, president del Consell d'Administració de la CASS. Foto: TONY LARA

La rebaixa per als serveis mèdics i de benestar social, anunciada per la ministra de Salut i Benestar Social, Cristina Rodríguez no serà la mateixa per a tots els prestadors de serveis. El que es preveu és posar un percentatge més alt de rebaixa per aquells serveis sanitaris o especialitats que resulten més cars al Principat que als països veïns, i un percentatge més baix, per aquells sanitaris que tenen un preu similar o inclòs més baix que a l'estranger. Aquesta proposta proclamada ja des del Govern, es preveu que s'expliqui durant aquesta setmana al Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

Els responsables de l'Executiu explicaran als de la CASS quines són les mesures que es preveu s'aplicaran. Des de la CASS troben molt positiva aquesta mesura perquè consideren que a més de beneficiar a l'usuari també resultarà un estalvi per a la seguretat social. «Tot el que suposi una disminució de les tarifes dels metges resultarà una rebaixa de l'aportació que la CASS continuarà fent del 75%, i també serà més barat per l'usuari», va explicar el president del Consell d'Administració de la CASS, Josep Delgado.

El que es preveu és fer una comparativa de les tarifes que especialistes com logopedes, fisioterapeutes, radiòlegs, dentistes, i altres costen al Principat i el que costen en les regions veïnes. Una vegada es tingui aquesta comparativa el que es preveu és aplicar la rebaixa del preu per equipar les tarifes amb els països veïns. Una qüestió que també pot ser clau per a l'obertura econòmica.

MÉS VIGILÀNCIA A LES BAIXES /Per altra banda, i seguint les instruccions del ministeri des de la CASS s'ha traslladat un missatge al col·lectiu mèdic perquè «siguin especialment vigilants en el tema de les baixes mèdiques per a que no es produeixi un atur encobert», va explicar Delgado. El president de la CASS va manifestar al respecte que no es tracta de restringir les baixes sinó ser més vigilants. « Si hi ha raons per donar una baixa es donarà, clar que sí, però el que es vol és ser més vigilant», va manifestar Delgado.

Per aquest motiu, des de la CASS estudiaran més detalladament aquelles baixes que s'allarguen molt en el temps i aquelles que es donen de manera repetitiva, per comprovar que tot està dins de l'ordre marcat.

La ministra de Salut i Benestar Social ja va anunciar que hi ha un conveni amb l'estat francès a través del qual es preveu una organització dels serveis d'inspecció mèdica per tal d'evitar possibles fraus mèdics. En aquest aspecte s'espera que aquest any tècnics d'inspecció sanitària intensifiquen la seva tasca per controlar el sistema i evitar així despesa innecessària.

Per la part dels metges, el que s'espera es que puguin tenir una justificació de la baixa més detallada que pugui respondre a totes les qüestions prèvies i que el cost de cada baixa sigui per una qüestió raonada.

L'altra part del conveni amb el govern francès és la d'estudiar com actualitzar el sistema de pensions pel fons de vellesa. Una de les branques amb més pes en el sistema de la seguretat social i que es preveu estudiar per establir un sistema de pensions adequat.

«Tot el que suposi una rebaixa en les tarifes dels metges resultarà menys cost per a la seguretat social»

«Els metges han de ser especialment vigilants en les baixes mèdiques per a que no es doni l'atur encobert »



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT