PUBLICITAT

Els notaris ressenten la crisi i la caiguda d'activitat immobiliària

  • Alhora perceben un augment de les escriptures de renegociació de préstecs bancaris
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un edifici amb pisos i apartaments en venda. Foto: EL PERIÒDIC

Els notaris estan notant la crisi igual que qualsevol altre professional, segons va manifestar la presidenta de la Cambra de Notaris, Rosa Ferrándiz. «No és cap novetat que el volum i la quantia de les transaccions mercantils i immobiliàries han baixat molt respecte als anys anteriors, i aquest desens ha afectat, com a molts altres col·lectius, als honoraris que perceben els notaris i a la recaptació d'impostos», va dir. El que no s'ha reduït és el cost de finançament de la Cambra de Notaris, que durant l'any 2011 va representar per als quatre notaris del país una aportació total de 222.000 euros.

El descens de les compravendes immobiliàries en els darrers anys ha quedat reflectit clarament en la davallada de la recaptació de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) del Govern –el primer semestre de l'any passat va caure al voltant del 32% en relació al mateix període del 2010. També s'ha reduït el preu d'alguns immobles, tot i que continuen havent-hi immobles que no han baixat de preu, o ho han fet de manera simbòlica. Això ha repercutit en els notaris, doncs són els testimonis de la transmissió patrimonial.

La crisi econòmica la noten, no només per la davallada de les operacions immobiliàries i del valor d'aquestes. Els notaris també han percebut una reducció de les escriptures de concessió de nous préstecs amb garantia hipotecària, alhora que es fan més escriptures de renegociacions dels préstecs anteriors. Un indicador més de les dificultats que estan passant algunes persones per poder continuar complint amb el pagament dels seus préstecs, sigui com a conseqüència de l'augment dels tipus d'interès o per la mala marxa dels negocis, o altres circumstàncies. En aquestes escriptures de renegociació de préstecs bancaris, els bancs donen facilitats a les persones que es troben amb dificultats econòmiques, oferint, per exemple, pròrrogues en els terminis del retorn.

De totes maneres, els notaris també fan d'altres escriptures, com són testaments o nomenaments de tutor, en els que la crisi no ha canviat la tendència.

OBERTURA ECONÒMICA / Segons va informar Ferrándiz, responsables del Ministeri d'Economia li han confirmat que pròximament, quan ja estigui preparada la llei d'Inversions estrangera, convocaran els membres de la Cambra de Notaris a fi de que puguin col·laborar en la preparació de la normativa reglamentaria relativa a la gestió de la inversió estrangera ja que, amb l'anterior normativa, els notaris van haver d'assumir una part molt importat de la gestió administrativa en l'àmbit mercantil i immobiliari. La finalitat és trobar entre tots fórmules de gestió senzilles i eficaces, que agilitzin la tramitació i la realització de les inversions, va exposar Ferrándiz.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT