PUBLICITAT

Gairebé el 30% de la facturació prové de les trucades dels turistes

  • La parapública s'endu una part del preu per trucar als països d'origen, que costa el triple que fer-ho dins la UE
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les oficines d'Andorra telecom. Foto: TONY LARA

Andorra no pertany a la zona euro pel que fa a les directrius tarifàries de les telecomunicacions que estableix la Comissió Europea. A la pràctica, això es tradueix en què els turistes que visiten el Principat paguen molt més per trucar als seus respectius països que si ho estiguessin fent des de qualsevol país dins el marc europeu. La diferència econòmica pot arribar a ser de més del triple. Aquest aspecte comporta que es moguin molts diners en factures en itinerància, un fet que també repercuteix a Andorra Telecom. Segons van informar, el 28% de la facturació de la parapública de l'any passat va provenir d'aquest tràfic de roaming, és a dir, de les trucades que els turistes van fer des del Principat als seus països d'origen.

Andorra Telecom, per tant, guanya un important volum de diners pel fet de no pertànyer a l'espai europeu de les telecomunicacions. I és que quan un turista truca al seu país, la parapública s'endu una part del cost de la trucada. Una trucada molt més cara del normal. Per posar alguns exemples, amb la tarifa bàsica de la companyia espanyola Movistar, trucar des d'Andorra a l'estat veí costa 1,5 euros el minut més un establiment de trucada d'un euro. I això sense comptar l'IVA. És a dir, una trucada de deu minuts a Espanya supera els 16 euros. I si es rep una trucada, el cost final es duplica: 32 euros.

D'altra banda, enviar un missatge de text costa un euro, quan actualment la companyia els regala dins el territori espanyol. I també puja a preus elevats la connexió a internet. Té un cost de 10 euros el mega, a més d'un preu fix només pel fet de fer la connexió.

En resum, el cost és molt elevat i sovint els usuaris no en són conscients. S'han donat casos de factures d'11.000 euros a un client espanyol que va deixar-se connectat l'internet durant la seva estada a Andorra. Tots aquests diners evidentment els acaba guanyant la companyia que té contractada el client, i una part la guanya la pròpia Andorra Telecom.

Els elevats preus que paguen els usuaris forans per trucar i connectar-se pot suposar guanys per a la parapública però representa un handicap a l'hora de promocionar Andorra com a país de congressos, segons exposen persones relacionades amb el sector. Empresaris, conferenciants i assistents acostumen a ser grans usuaris diaris del telèfon i de les noves tecnologies. Mantenir el ritme que tenen al seu país a Andorra pot suposar un estrip a la factura de final de mes.

25 milions d'euros / Tornant als beneficis que s'endu Andorra Telecom per les trucades en itinerància, el percentatge del 28% de l'any passat representa un punt i mig més que el del 2010, fet que demostra que tot i que hi ha més conscienciació i que hi ha un descens de turistes al país, se segueix trucant i no s'estan rebaixant els preus. No hi ha xifres absolutes de guanys, però tenint en compte que la parapública va tenir uns ingressos de 91 milions d'euros l'any 2010 (tal i com publica el Departament d'Estadística a la seva web) el roaming representaria vora els 25 milions d'euros anuals en guanys.

Per evitar factures de milers d'euros, la Comissió Europea està canviant la legislació. Els mandataris europeus han arribat a parlar del «timo del roaming». Ja s'han establert una sèrie de mesures com fixar unes tarifes úniques per a la UE (i que s'aniran rebaixant) i com obligar a les companyies a enviar un missatge als seus clients informant que s'han superat els 50 euros de facturació. En qualsevol cas, s'han rebut queixes en referència a que si l'usuari està a Andorra aquest missatge d'avís no arriba.

Finalment, les trucades que els andorrans fan al seu país quan són a l'estranger són similars a les que fan els turistes aquí. En zona europea, ser client d'Andorra Telecom costa 0,60 euros el minut dins la UE, 1,50 a països de la resta d'Europa i 2 a la resta del món. L'establiment de trucada és de 0,35 euros, 0,50 euros i 0,75 euros respectivament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT