PUBLICITAT

El PS vol tornar a portar la llei de la nacionalitat al Consell General

  • La formació és contrària a fer un text nou per a la CASS i critica que es «comenci la casa pel terrat»
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Cornella i Noelia de Sousa en la compareixença, ahir, al local del PS. Foto: ANA / M. C.

El Partit Socialdemòcrata (PS) vol tornar a portar la llei de la nacionalitat al Consell General. El secretari d'organització de la formació, Marc Cornella, va informar ahir de la intenció de treballar novament en aquest text. Tot i recordar que les recomanacions internacionals assenyalen cap als 10 anys de residència per accedir a la nacionalitat, Cornella va manifestar que «probablement» la proposició que presentin al Consell General vagi en la mateixa línia que el text que el govern socialdemòcrata ja va sotmetre a debat la legislatura passada, en el qual es situava l'accés a la nacionalitat als 15 anys de residència.

El de la nacionalitat és un tema recurrent. El govern socialdemòcrata ja va presentar un projecte la legislatura passada per rebaixar dels 20 anys actuals a 15 el temps de residència per accedir a la nacionalitat. Aleshores el PS tenia 14 consellers, la meitat del Consell General, i el text no va prosperar. Malgrat que ara estan «en clara minoria», tal com va reconèixer la vocal del comitè executiu, Noelia de Sousa, i que per tant és més improbable que les proposicions de llei que pugui presentar el grup parlamentari socialdemòcrata s'aprovin, «no és motiu per quedar-nos de braços creuats». Així, De Sousa va exposar que encara estan més motivats a treballar, i que si els «tomben» les propostes, hi tornaran a treballar i les tornaran a presentar, doncs com a mínim servirà perquè es vegi que hi ha qui «treballa per tothom».

La llei de la nacionalitat és només un dels textos en què el partit vol treballar conjuntament amb el grup parlamentari. Cornella en va anunciar «tres o quatre, que marquen el tret diferencial del PS». Però només va especificar el de la nacionalitat. De totes maneres també va reconèixer que cal treballar la proposició de llei de la Funció Pública, de la qual el conseller socialdemòcrata Gerard Barcia ja va anunciar la intenció de presentar-la.

LA CASS PER LA TEULADA / Però el tema principal de la compareixença setmanal del PS era la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), i més concretament el pacte d'Estat per a la seva reforma. En aquest àmbit, els socialdemòcrates van reiterar les crítiques al Govern de «començar la casa per la teulada». De Sousa va posar en dubte que les retallades anunciades suposin «un benefici prou important com per començar amb això», tot exemplificant que si en els serveis de fisioteràpia s'augmenta el percentatge de copagament de l'usuari, això farà que «molta gent no hi anirà i a la llarga és un perjudici per la CASS», doncs donarà lloc a recaigudes, per exemple.

Així, els socialdemòcrates defensen que «es poden fer moltes coses sense necessitat de retallar prestacions» i que cal atacar «el principi del problema». És a dir, replantejar les funcions del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), revisar les condicions dels prestadors, entre d'altres. «Sense això, solucionarem per poc temps», va assegurar De Sousa. Així mateix, consideren que cal una revisió «des de la profunditat i després el més accessori», del global al concret. I en el concret, com poden ser les retallades ja anunciades, doncs «si hi ha anàlisis fetes, és hora de posar les cartes sobre la taula», va reclamar Cornella.

Malgrat tot, el discurs dels socialdemòcrates va començar assegurant que el partit «no vol posar traves a cap text i endarrerir millores». Però alhora es té clar que tampoc es vol una nova llei, doncs l'actual text de la CASS data del 2008 fruit d'un «esforç polític considerable», per part de tots, i que «encara» no s'ha acabat de desenvolupar. «Sempre hi ha millores a fer», i estan d'acord a treballar «colze a colze» amb els demòcrates perquè així s'arribarà a «canvis bons per tothom», però «no pot ser que en tres anys hagin canviat els conceptes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT