PUBLICITAT

Però els sous no els apugen, ¿oi?

  • Els usuaris del bus es mostren indignats per la pujada dels preus del transport públic
L. F. M.
ESCALDEAS-ENGORDANY

Periodic
Persones esperant l'autobús a Canillo, davant del Palau de Gel. Foto: TONY LARA

La Maria Rosa fa més de 20 minuts que espera l'autobús. «A més pujada de preus pitjor servei. Mira com està de plena la parada, i tothom esperant». Dimecres el ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, va anunciar els augments dels preus del transport públic amb 10 cèntims més per bitllet senzill en totes les zones. Amb l'augment, el de la zona 1 passarà a costar 1,60 euros, mentre que per a la zona 2, 3 i 4 els bitllets costaran 3 euros, 4,20 euros i 5,60 euros, respectivament. L'abonament T-10 costarà ara 12,80 euros i els bitllets mensuals costen des de 72 fins a 154 euros, depenent de la zona.

Cinca va argumentar que l'energia i els combustibles s'han encarit, i que el Govern no pot fer front ell sol a aquest augment del preu i per això ha d'apujar les tarifes. Sí, «però els sous no els apugen, ¿oi?», va dir la Maria Rosa tota indignada, «ell no hi pot fer front i nosaltres encara menys!». La Isabel, una resident portuguesa que viu a Encamp, explicava que es veu obligada a agafar el bus perquè té un parent ingressat a la clínica «és molt car, ja ho era 1,50 euros, doncs imagina't si van pujant el preu!».

La Maria Rosa, a més, troba que les tarifes són totalment injustes, «és una vergonya, tant si vas a Escaldes, com si vas a Sant Julià, com si fas una parada, és el mateix preu»; ella es veu obligada a agafar el bus per només dues parades «em fa mal la cama i encara que sigui per un trajecte curt, l'he d'agafar». Les queixes van més enllà dels preus i les tarifes. En Marc, que treballa al centre i viu a la Massana i cada dia agafa l'autobús, es va mostrar d'acord amb la Maria Rosa quan aquesta es queixava del temps d'espera: «Hi ha dies que són més de 20 minuts... i amb aquest fred és dur esperar! Haurien de posar més autobusos en comptes d'encarir el preu». La Maria Rosa va acabar sentenciant que «acabarem marxant tots del país. No veig futur» .

La T-10 andorrana, doncs, és més cara que l'equivalent de Barcelona, que amb l'encariment de preus d'aquest 2012, val 9,25 euros. Els usuaris de la capital catalana, però, han decidit dur a terme una iniciativa via web per tal de col·laborar i anar en contra de l'encariment. Es tracta de l'anomenada T-11. La proposta consisteix en deixar la targeta a altres usuaris quan està esgotada, perquè aquests puguin utilitzar un últim viatge (ja que les targetes permeten agafar altres transports amb el mateix viatge abans que passi una hora). La crisi pot esperonar l'egoisme personal, o la col·laboració ciutadana per trobar solucions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT