PUBLICITAT

Andorra entra al congelador amb temperatures que arribaran als -25º

  • L'onada de fred s'allargarà fins dilluns i Protecció Civil demana la màxima precaució, sobretot a la carretera
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La rotonda de la Dama de Gel congelada, un indici de l'arribada de l'onada de fred, ahir Foto: TONY LARA

L'onada de fred siberià arriba avui en la seva màxima expressió, i es quedarà a Andorra fins dilluns. Durant tota la setmana s'ha anat alertant d'aquesta situació meteorològica que segons els experts no es vivia des de feia dècades, i que deixarà el Principat amb temperatures negatives durant tot el dia d'avui i sense gaires canvis al llarg de tot el cap de setmana. Protecció Civil alerta que les temperatures poden arribar a tocar els 25 graus sota zero a la zona encampadana del Port d'Envalira.

Es tracta d'un fred sec que anirà acompanyat més de sol que no pas de núvols o de precipitacions. La sensació de fred s'agreujarà per un vent que bufarà entre fort i moderat. A més a més dels 25 graus negatius al Port d'Envalira, al Pas de la Casa no es quedarà molt allunyat: menys 19 graus, segons les prediccions meteorològiques.

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil va llançar diversos consells i va demanar la màxima precaució, sobretot a la carretera, ja que hi haurà «més zones glaçades que de costum». A la llar es recomana verificar el bon funcionament de la calefacció i comprovar que es disposa de suficient combustible per a dies. Al carrer, és aconsellable evitar les exposicions prolongades al fred i al vent i protegir-se dels corrents d'aire i els xocs tèrmics bruscos.

A més, Protecció Civil també suggereix a les persones grans «evitar sortir de casa» si no és realment necessari, així com abrigar-se correctament per anar a l'escola o a la feina, protegir-se el cap i la cara i evitar que l'aire fred entri directament als pulmons.

El Departament també recomana als que visquin a zones aïllades o allunyades dels nuclis urbans que mantinguin un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades.

Aquesta onada de fred coincideix en el temps amb les millors condicions de neu que presenten les pistes d'esquí andorranes. Tant Vallnord com Grandvalira obriran vora el 90% de les seves instal·lacions. Malgrat el fred intens, però, tots dos dominis asseguraven ahir que es podrà esquiar sense cap problema i que la neu es troba en un estat excel·lent.

Pel que fa a Naturlàndia, malgrat les darreres nevades de moment es manté tancada la zona per a la pràctica de l'esquí de fons.

sense esquí escolar / Els que no podran esquiar avui a causa d'aquesta onada de fred siberià són els infants i joves que participen al programa Esquí Escolar. El Govern va comunicar que vistes les previsions meteorològiques, el Ministeri d'Educació i Joventut va decidir comunicar que per avui queden anul·lades totes les activitats, ja sigui alpí o nòrdic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT