PUBLICITAT

El preu de la llum s'apuja un 4%

  • Els bitllets senzills del transport públic tenen un increment de 10 cèntims en totes les seves modalitats
02022012cinca
El ministre portaveu, Jordi Cinca, acompanyat pel director general de FEDA, Albert Moles. Foto: ANA / MARTA TORT
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres les tarifes elèctriques de FEDA per al 2012, que s'han incrementat un 4% per a consumidors domèstics, i entre un 3 i un 5% per a professionals. El director general de FEDA, Albert Moles, així com el ministre portaveu, Jordi Cinca, han justificat l'augment pels increments que FEDA ha estat assumint en el preu de compra en els últims anys. Cinca ha assegurat que si durant els últims anys s'haguessin anat fent augments moderats, enguany no s'hagués hagut d'incrementar tant el preu. De la seva banda, Moles ha destacat que en els darrers cinc anys, el preu d'importació ha augmentat un 50%, mentre que la repercussió al client final només s'ha fet en un 16%, i ha recordat que el preu de l'electricitat a Andorra està molt per sota del dels països veïns, un 50% més barat que el d'Espanya i un 30% per sota del de França.
El Govern ha acordat que el cost de la tarifa domèstica s'incrementi un 4%, la tarifa blava professional, per a comerços i petits bars, un 3%, la tarifa vermella, que correspon a hotels i petites indústries, un 4,4%, i finalment, la tarifa verda, per a grans consumidors, un 5,2%. Dins de la tarifa domèstica, l'augment és gradual tenint en compte el consum, i les quatre cinquenes parts dels clients notaran una pujada igual o inferior al 3%.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha volgut subratllar que l'increment dels preus està directament relacionat amb la gran dependència energètica que Andorra té amb l'exterior, i ha puntualitzat que s'ha fet un esforç per no repercutir tot l'augment del cost que ha de suportar FEDA, ja que durant els últims anys el preu de compra ha anat augmentant entre un 10 i un 15% anual.

A més, considera que no és una bona política que durant els últims anys no s'hagin aplicat augments moderats, per no aplicar tot l'augment de cop. Per als anys vinents, el ministre espera que els increments puguin ser inferiors als d'aquest any.

Túnel d'Envalira
El Govern també ha aprovat les noves tarifes dels serveis regulars interurbans de transport públic de passatgers. L'increment de preus vol afavorir els usuaris habituals, per la qual cosa els abonaments, que seran un 2,5% més cars, s'apugen menys que els bitllets senzills, que tenen un increment de 10 cèntims en totes les seves modalitats.

D'altra banda, el Govern també ha arribat a un acord amb la concessionària del Túnel d'Envalira per tal que ofereixi uns millors descomptes als vehicles que utilitzen la infraestructura de manera freqüent, que són especialment del sector del transport de mercaderies. En aquest sentit, s'han rebaixat a la meitat els imports de facturació anual de cada franja de descompte, per tant, per gaudir d'un 2,5% de descompte, l'import de facturació passa dels 7.200 als 3.600 euros, i per obtenir el màxim descompte, del 30%, abans calia facturar 86.400 euros i ara s'ha establert a 43.200.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT