PUBLICITAT

Acabant el pròleg del pacte

  • Desencallades les negociacions prèvies, es marca un calendari setmanal
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Canviats els conceptes d'«autofinançament» (que el PS diu que el Govern havia anunciat per al sistema de la CASS i que el cap de Govern nega haver dit) per «sostenibilitat», i el de «canvi de model» per «reforma o adaptació de la llei», el pròleg de les negociacions per al pacte d'estat sembla que està acabant-se. Així ho van explicar els dos presidents dels grups parlamentaris socialdemòcrata i demòcrata, Jaume Bartumeu i Ladislau Baró. Això sí amb connotacions i retòriques diferents.

Sigui com sigui, la reunió d'ahir, segona pel que fa al futur pacte d'estat sobre la CASS, va servir per aclarir aquests conceptes, i també per fixar ja d'una vegada un calendari que serà de reunions setmanals per poder anar, ja definitivament, a discutir el contingut, la reforma de la seguretat social.

Les discussions de la forma, eren al parer dels socialdemòcrates necessàries perquè consideren que va ser el mateix ministre de Finances, Jordi Cinca, qui va parlar d'autofinançament. Una fórmula que Bartumeu va dir que va en contra de la Constitució si es té en compte que el text diu que el Govern ha de garantir el sistema de la seguretat social. Per la seva part, el mateix cap de Govern va negar haver referir-se a l'«autofinançament» de la seguretat social i va apuntar que aquests detalls han estat els que han allargat les converses.

Baró va confirmar la voluntat per part dels dos grups de que es consolidi aquest pacte d'estat, tot i que va manifestar que DA té escepticisme davant l'actitud que consideren té el PS «de voler que la informació sigui unidireccional, del Govern i de DA cap a ells». En aquesta qüestió tant Baró com Martí van criticar que el PS no hagi presentat propostes i només vulgui informar-se'n de les de l'Executiu.

Manifestada la voluntat per part dels dos grups de tirar endavant les negociacions per al pacte d'estat de la CASS, aquestes encara no s'han detallat quin format tindran. Segons Baró, des de DA proposaran entre 10 i 15 punts sobre diferents qüestions problemàtiques a tractar i les seves propostes.

Aquest serà ja el contingut que s'espera comenci a perfilar-se a partir de la setmana vinent i en les reunions marcades ja en el calendari que volen ser setmanals.

Pel que fa a la possible garantia de que existirà el pacte, des del PS ja afirmen que no volen ser ells els responsables del retard d'unes mesures que poden considerar-se urgents, i per aquest motiu Bartumeu va explicar que entendrien que l'amplia majoria parlamentària prengui decisions unilaterals.

Sigui com sigui, el pròleg de conceptualització d'aquesta història del pacte social de la CASS sembla estar aclarit i ja queda menys per poder passar a la narració de la història de com serà el futur sistema de la seguretat social.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT