PUBLICITAT

El negoci de la venda i lloguer de material d'esquí cau el 25%

  • La ?sensació? de manca de neu i la crisi econòmica són les principals explicacions de la davallada
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un empleat i clients en una tenda de material d'esquí, en una imatge d'arxiu. Foto: EL PERIÒDIC

Aquest inici de temporada d'hivern ha estat dolent. En la mateixa línia que d'altres sectors, o potser de manera més accentuada, ho ha patit i pateix el sector de la venda i lloguer de material d'esquí. Representants d'alguns establiments que es dediquen a aquesta activitat xifren la davallada d'activitat en el 25% aproximadament, en comparació a la temporada anterior.

La temporada va «molt malament», assegura el gerent de Pic Negre, Richard Mourre. O «hi ha molt poca feina», apunten des d'Esports Pirot. Que el pont de la Puríssima no funcionés va afectar considerablement el sector. Això és, segons Mourre, «el 15% que no s'ha fet». Sense donar dades, des d'Esports Pirot també van apuntar que la Puríssima «ha fet molt mal». Però les dades negatives no es limiten al pont d'inici de la temporada d'esquí. El gerent de Pic Negre calcula que, setmana a setmana, els resultats són el 25% inferiors als de la temporada passada. Uns percentatges que es corroboren des de l'altra empresa. Aquestes baixades són tant en la venda com en el lloguer, «van en paral·lel», afirma Mourre.

¿A què es deu aquesta davallada? Doncs tots ho atribueixen a la «sensació» de manca de neu. «No ha nevat. Les pistes estan molt bé, però la gent no ve», explica una responsable d'Esports Pirot. En el seu cas, considera que «no es fa una bona publicitat del treball que s'ha fet a les pistes» per tenir neu. Aquesta explica que «quan fas vacances esperes que tot surti perfecte», i el que està passant és que com que s'han sentit nevades en d'altres indrets d'Europa, els mercats rus i anglès que estant fent reserves aquests dies escullen les destinacions «on ha nevat més», conclou Mourre. Des de Viladomat també asseguren que un factor que influeix en el negoci és «la sensació que no hi ha neu», que «no és veritat» que no n'hi hagi, però la gent «espera la gran nevada». De fet, des d'aquesta empresa s'explica que el negoci «va lligat a l'afluència» de gent, i la menor afluència i el «menor pressupost» dels turistes, doncs repercuteix en aquest negoci.

Així, més enllà de la neu, també hi té a veure la situació de crisi econòmica. De fet, on més se sent la caiguda és en el mercat espanyol, tot i que també se sent a les botigues del Pas de la Casa amb el mercat francès, segons s'exposa des d'Esports Pirot. La mateixa responsable va afegir que «han baixat els grups i els particulars».

L'ESPERANÇA ÉS AL CEL / Però la situació de crisi no sembla que hagi de canviar en els propers dies o mesos. En canvi en el passat cap de setmana sí que hi ha hagut un canvi de paisatge. Les precipitacions en forma de neu donen un altre ambient per al sector i les baixes temperatures comporten ja un clima més propici a més precipitacions. Aquesta és l'esperança del sector del lloguer i venda de material d'esquí per remuntar la temporada. Des de Pic Negre es reconeix «la por» a què no nevi i no s'acumulin gruixos atractius. Igualment, des de Viladomat es diu que la gent «espera la gran nevada».

Mourre també exposa que la celebració de la prova de la Copa del Món d'esquí femení pot representar una «empenteta» al negoci, «una mica de moviment», però no confia gaire que ajudi a recuperar les xifres de la temporada. El gerent de Pic Negre afirma que a nivell internacional, acollir la prova «està molt bé», però que «la clientela majoritària» al país, els espanyols, «no són molt aficionats a l'esquí de competició». Així, pensa que aquesta prova «no repercutirà als mercats propers».

Les previsions meteorològiques tant per avui com per demà apunten algunes precipitacions, sobretot demà on es preveu que nevi a baixa altitud, tot i que per al cap de setmana s'espera de nou un temps més assolellat.

Pendents del cel però també d'aquesta evolució d'afluència de turistes està el sector de lloguer de material d'esquí, com altres sectors econòmics del país, que veuen reduïda la seva facturació com a conseqüència de la crisi, i a més aquest any se li suma la davallada de la presència de neu que frena a molts esquiadors a decidir-se per pernoctar al Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT