PUBLICITAT

STOP Accidents estudiarà els punts negres de la xarxa viària

  • L'ajuda psicològica i legal a les víctimes i les campanyes de prevenció són les línies d'actuació inicials
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La presidenta de l'associació Andorra STOP Accidents, Núria Bernad, a la redacció d'EL PERIÒDIC Foto: EL PERIÒDIC

Andorra STOP Accidents acaba de començar. El dijous va fer la seva presentació al Principat i els seus membres ja estan estudiant quins són els passos que duran a terme per consolidar-se i quines són les directrius que marcaran les seves línies d'actuació. En primer lloc, l'associació vol analitzar i estudiar amb deteniment la situació d'Andorra i temes concrets com els punts negres a les carreteres del Principat, «partim de zero. Primer hem de veure el que tenim i el que podem millorar», va explicar la presidenta, Núria Bernad.

A partir d'aquí, l'associació treballarà amb cada cas particular dels afectats que contactin amb l'associació per anar concretant en «tots els aspectes que calgui canviar o millorar», va dir Bernad. Marilina Ferrer, la directora de la delegació d'STOP Accidentes a Catalunya, va explicar que «quan comences amb uns objectius, les demandes dels afectats poden fer variar les teves prioritats, i per tant, tots treballem sobre la marxa. A Catalunya, en funció de les demandes que van arribant es prioritzava una línia de treball o un altra sense oblidar la resta».

Si que és cert, però, que existeixen unes característiques comunes entre la majoria d'afectats que acudeixen a l'associació, Ferrer va explicar que «totes les persones que arriben han tingut molts problemes amb la justícia. Moltes vegades els afectats quan van a judici senten com si fos una burla, com si la vida de les persones no tingués cap valor».

Per tant, el tema legal sempre és un a punt treballar. En aquest sentit, Carolina Osorio, una de les psicòlogues que col·labora amb Andorra STOP Accidents, va afegir que un dels «objectiu és asseure'ns amb les institucions pertinents per tal de revisar les lleis i veure on podem trobar punts febles. Des de l'associació podrem aportar el punt de vista més popular, la visió del dia a dia».

LA PREVENCIÓ / «La tasca de prevenció és molt important per poder crear una nova consciència, i fer-ho des de totes les edats, arribar a tota la població» va explicar Ferrer. Tot i que la cultura vial ha anat canviant, Bernad va dir que al Principat hi ha molta feina a fer. «Actualment a Andorra no hi ha programes per la població adolescent, és a dir, amb edat de risc, que són els que comencen a conduir fins als 25 anys»; per aquest motiu, des de l'associació ja es tenen alguns projectes en ment per tal de dur a terme aquestes campanyes, com per exemple realitzar a les escoles el que s'anomenen Showroom, una presentació multimedia per captar l'interès i conscienciar a la gent jove, acompanyades de professionals andorrans – bombers, policies, etc– per explicar les seves experiències, aconseguint així transmetre una visió molt realista de tot el que pot representar un accident de trànsit.

Per dur a terme aquesta i d'altres campanyes, l'associació necessitarà la col·laboració d'empreses que vulguin fer de sponsors en algunes de les campanyes per tal de donar suport econòmic. Ferrer va dir que la seva col·laboració és molt important «ja que l'associació compta amb voluntaris, però per segons quines campanyes, calen diners pel material o bé per tenir-hi monitors dedicats a ple temps», entre d'altres. «És un tema de responsabilitat social i que ens implica a tots», va afegir Bernad.

El suport psicològic / Des de la seva experiència com a directora a la delegació de Catalunya, Ferrer va explicar que «moltes de les víctimes contacten amb l'associació per assessorament jurídic, sense saber ni reconèixer que el suport psicològic també el necessiten».

Com a persona que coneix del que parla, Ferrer va advertir que «la tendència de les víctimes dels accidents de trànsit és pensar que el temps ho cura tot. El que les persones no saben és que el temps l'únic que fa és passar. Tard o d'hora acabarà sortint, a vegades en altres transtorns psicosomàtics que no tenen res a veure amb el que hagués passat o com hagués evolucionat la persona si hagués tingut un suport professional des del començament»; és precisament per aquets motiu que des de STOP Accidents «estem també per ajudar i hem de treballar molts aspectes psicològics perquè les víctimes puguin tirar endavant».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT