PUBLICITAT

Les cases rurals, expectants amb la llei d'allotjaments turístics

  • Azurmendi celebra la nova regulació tot i dubtar del seu futur al Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casa de turisme rural Cal Bou situada a Fontaneda, Sant Julià de Lòria Foto: ANA

Els propietaris d'algunes de les cases rurals estan molt satisfets amb la modificació de la Llei general d'allotjaments turístics que ha de permetre la implantació d'aquests establiments al Principat, segons va informar l'ANA. Cal Bou, una casa pairal de Sant Julià de Lòria que va obrir les seves portes fa tres anys, ha acollit molt bé la noticia mentre que l'hostal Cal Patxeta, que fa dos anys que va obrir al públic, haurà de fer algunes reformes per adaptar-se a la nova legislació. El portaveu de la Unió Hotelera (UHA), Joan Antoni Azurmendi, veu que aquest és un mercat que està creixent notablement en els països de l'entorn però, no a Andorra. Tot i això, considera positiu que el país es comenci a introduir en aquest sector.

A Sant Julià de Lòria, al poble de Fontaneda, hi ha Cal Bou, una casa pairal que ha esdevingut una residència de turisme rural. Per al seu propietari, Albert Casal, aquesta reforma és «necessària» perquè «el sector del turisme rural necessita una legislació que l'emmarqui», ja que ara per exemple aquest establiment destà inscrit com a allotjament turístic.

Amb l'entrada en vigor de la nova normativa es facilitarà la regulació i la classificació d'aquests tipus d'establiments i es marcaran un seguit de bases per poder ser una casa rural. Ara la manca d'un criteri clar pot donar peu, segons Azurmendi, «a tot tipus d'abusos perjudicant els bons establiments i desvaloritzant el destí».

En canvi, qui no està tan satisfeta és la Paqui Pavón, la propietària de cal Patxeta, un hostal situat al coll d'Ordino que fa dos anys va obrir al públic pensant-se que la modificació de la Llei arribaria ben aviat per poder convertir l'establiment en una casa de turisme rural però, no va ser així. Ara, tot i la crisi, potser decideix fer algunes reformes per adequar la casa, però «cal veure quin cost tenen les obres per si ens compensa o no», diu.

El portaveu del hotelers considera que tenir l'oportunitat de poder reconvertir algunes de les cases pairals velles o bordes que hi ha al país «és molt positiu per poder conservar i valoritzar el nostre patrimoni cultural i rural de muntanya». Amb tot, ja han estat una vintena d'empresaris, vinculats al sector agrícola i ramader, que han mostrat el seu interès per instal·lar una casa de turisme rural al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT