PUBLICITAT

Els menors que delinqueixen creixen el 144% els últims set anys

  • L'any passat va haver-hi 171 delictes, un 13% més que al 2010, i 25 dels infractors tenien entre 12 i 13 anys
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns joves es dirigeixen a l'institut. Foto: EL PERIÒDIC

El Pla de prevenció de les conductes delictives, que es va presentar ahir a professors, pares i mares a la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany, té com a objectiu l'eradicació de la delinqüència entre els menors d'edat. I és que els darrers anys la xifra de joves que realitzen accions al marge de la llei ha crescut un 144%, passant dels 61 menors atesos per la Policia el 2005 als 149 de l'any passat. Any rere any la xifra no ha variat en la seva tendència alcista. Paral·lelament, també ha crescut la gravetat d'aquests delictes.

A més a més, la problemàtica s'agreuja ja que aquests menors d'edat són, en bona part dels casos, molt joves, pràcticament preadolsescents. Dels 171 delictes comesos durant l'any passat 25 van ser realitzats per joves d'entre 12 i 13 anys. Representa un percentatge del 14% del total.

D'aquests, vuit menors tenien 12 anys i van cometre delictes com danys i lesions doloses, amenaces, coaccions o maltractaments corporals lleus. La xifra dins aquesta franja d'edat és molt més elevada que la registrada al 2010, on només dos menors delinqüents tenien 12 anys. Pel que fa als menors de 13, van cometre delictes com maltractaments corporals greus, vexacions, ús fraudulent de la targeta de crèdit o furts amb força en les coses. Sobretot entre aquest segment més jove, la Policia constata que sovint «no saben que estan realitzant conductes delictives», ja que no entenen que insultar, amenaçar o causar alguna lesió pot tenir «conseqüències penals», va manifestar Jordi Olivé, de l'Equip Tècnic de Menors. Ell, juntament amb el sotsoficial de la Policia i cap del grup de Formació, Raül Ameles, i el sotsoficial del Centre Penitenciari dins l'Àrea de Menors, Oriol Magriñà, van ser els encarregats d'impartir la conferència a la sala d'actes escaldenca.

Lesions i furts, el més comès / En total, al 2011 es van cometre 171 delictes tot i que els infractors van ser 149. Les il·legalitats més habituals entre els menors de 18 anys són el furt amb força en les coses o amb escalament, els danys i les lesions doloses i el consum en grup de cànnabis o d'alguna droga similar. Però durant l'any passat els menors també van cometre delictes com accions contra la llibertat sexual, injúries als agents de l'autoritat, venda de droga i fins i tot un crebantament de condemna. La franja d'edat més delictiva és la de 16 i la de 17 anys. Sumen la meitat de les actuacions il·legals efectuades pels menors d'edat.

En relació a les nacionalitats, és complicat definir una tendència tot i que des del 2005 hi ha hagut més anys amb majoria d'andorrans que d'altres nacionalitats. De fet, els dos darrers anys els andorrans han delinquit més. Dels 149 menors que van delinquir l'any passat 86 van ser nacionals, mentre que 63 van ser joves nascuts fora del Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT