PUBLICITAT

Les víctimes d'accidents tenen un nou suport al Principat

  • Rodríguez es compromet a la col·laboració governamental i valora la importància del recolzament humà
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra Cristina Rodríguez i la presidenta de l'associació Andorra STOP Accidents. Foto: ÀLEX LARA

La prevenció salva vides. Vés, viu i torna. Sota aquest eslògan es va presentar ahir l'associació Andorra STOP Accidents, associació sense ànim de lucre, d'ajuda i orientació als afectats per accidents de trànsit. A la presentació hi va assistir la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, que va valorar molt positivament l'existència al Principat d'aquesta associació, ja que «després d'un accident els tràmits són massa administratius i a vegades ens oblidem del contingut humà». Per altra banda, la ministra va voler destacar que els accidents «són una preocupació que ens implica a tots, i evidenment, al Govern» i es va comprometre ha donar suport a l'associació en la seva divulgació i consolidació, amb el exprés desig que «quedi el compromís d'uns i altres per continuar avançant».

La presidenta d'Andorra STOP Accidents, Núria Bernad, va explicar que «promoure un canvi cultural sobre la seguretat vial i els accidents de trànsit, conscienciar la societat i reivindicar els nostres drets exigint a les institucions implicades l'ajut a les víctimes i als afectats» és la principal missió de l'associació. Andorra STOP Accidents també prestarà serveis per tal de satisfer les necessitats no cobertes per l'Administració i impulsarà actuacions amb l'objectiu d'aconseguir una mobilitat sostenible i segura. Un altre dels punts a destacar és la voluntat d'impulsar reformes legislatives que incideixin en un comportament responsable i la reeducació de les conductes perilloses.

La creació de l'associació / La presidenta, Núria Bernad, va explicar ahir que el naixement d'aquesta iniciativa ser l'any 2005, «quan vaig tenir un accident de moto amb el meu marit i ell va perdre la vida. Jo he hagut de rebre tractament físic i psicològic perquè no em quedin seqüeles. Tots els àmbits de la meva vida van canviar». A partir d'aquets moment Bernad va rebre el recolzament de l'associació STOP Accidentes espanyola. La del Principat, «fa dos anys que està formada per persones físiques i ja tenim un conveni amb el col·legi de psicòlegs i tenim intenció de tirar-ne endavant un amb els advocats». Pel que fa al pressupost, la presidenta va explicar que l'associació «es nodreix de les quotes dels socis, de les subvencions i dels diners que aconseguim amb les activitats».

l'any més negre a les carreteres / El naixement de l'associació Andorra STOP Accidents arriba després del balanç més negre en cinc anys a la xarxa viària andorrana: vuit morts en accidents de circulació, tres en atropellaments, un en un xoc de vehicles, tres motoristes i un ciclista. Cinc més que en tot el 2010 i trencant la mitjana de tres accident mortals per any des del 2007. A més, els accidents mortals en els quals s'hi van veure implicats motoristes o vianants es van multiplicar.

Des de l'associació també es va fer constatar ahir que, tot i que per exemple a Espanya la mortaldat en accidents ha disminuït, hi ha un augment de persones ferides, i que, per tant, es detecten cada vegada més persones dependents com a resultat d'accidents de trànsit, a les quals els hi fa falta un suport psicoemocional, una ajuda en la seva nova adaptació social i una orientació jurídica. «Cal tenir sempre present que darrere de cada accident de trànsit hi ha una tragèdia, una vida perduda o esquinçada, que va més enllà de la mateixa víctima de l'accident, tot transmetent un gran dolor i patiment en ell seu entorn».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT