PUBLICITAT

L'obertura de comerços en zero dies serà una realitat a la primavera

  • Els tràmits previs queden eliminats amb l'objectiu que el 80% dels nous propietaris s'adhereixin a la mesura
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí, al centre, conversa distesament amb els cònsols, durant la reunió mantinguda ahir Foto: ÀLEX LARA

Si a algú se li passa pel cap obrir un negoci, ho podrà fer aquell mateix dia. Serà amb posterioritat que s'analitzarà si es compleixen els requisits legals i si es pot mantenir obert l'establiment. Aquesta és la idea que el Govern vol plasmar en text legal «en dos o tres mesos», segons va assegurar ahir el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé. Per tal de poder dur-ho a terme, calia l'aprovació dels Comuns, la qual va ser concedida ahir a la reunió mantinguda entre les dues parts al Govern, la segona d'aquest mes de gener i la segona, també, amb les noves corporacions.

L'obertura d'un comerç en zero dies és una mesura encarada a dinamitzar l'activitat al sector. El Govern considera que eliminant els tràmits burocràtics els empresaris s'animaran més a obrir negocis. Aquesta filosofia ja la va dur a terme l'anterior Govern socialdemòcrata, a l'aprovar un Reglament que permetia passar dels 114 dies de mitjana per obrir als cinc. Aquesta mesura, però, no ha acabat de funcionar ja que des de la seva aprovació, fa gairebé dos anys, només s'hi han acollit el 40% dels nous establiments, segons va informar ahir Alcobé. El ministre va informar que la supressió total de tràmits previs cerca que aquesta xifra pugi «fins al 80%».

I és que el reglament inclourà salvaguardes, ja que algunes activitats comercials, com les relacionades amb la salut, sí que requeriran un control previ de l'activitat que es vol desenvolupar.

El Govern i els Comuns mantindran al febrer una darrera reunió per acabar de concretar els punts d'aquest nou reglament. No hi haurà problemes per arribar al consens, tal i com s'entén de les declaracions del cònsol d'Encamp, Jordi Mas, en representació dels set comuns. «Tots tenim la mateixa problemàtica i ens arriben les mateixes demandes dels comerciants per tal que se simplifiquin els tràmits», va assegurar. Igualment, Mas va plantejar que amb la declaració prèvia sense controls, s'aconseguirà responsabilitzar els implicats de la necessitat de fer les coses ben fetes.

la faca ho veu «fantàstic» / Els principals afectats per la mesura, els comerços, van celebrar la mesura. La presidenta de la FACA, Susagna Venable, va manifestar que tot el que sigui alleugerar tràmits «és fantàstic». Venable va reconèixer que els tancaments de negocis segueixen sent superiors a les obertures.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT