PUBLICITAT

El Superior redueix la pena de presó del pneumòleg a un any

  • El TSJ absol el doctor Roig del delicte de falsificació d'un certificat i manté la indemnització de les víctimes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Junyer, l'advocat de la defensa, i el doctor Roig entren a una sala de la Batllia el dia de l'apel·lació Foto: EL PERIÒDIC

El Tribunal Superior de Justicia (TSJ) es va pronunciar ahir públicament sobre el cas del doctor Roig, el pneumòleg acusat d'abusar sexualment de quatre clientes. El TSJ va decidir tenir en compte el recurs d'apel·lació de la defensa i va dictaminar una reducció de la condemna: un any de presó ferma, en comptes dels pràcticament dos anys dictats pel Tribunal de Corts el febrer del 2011. Tanmateix, l'advocada de l'acusació va advertir que el pneumòleg potser no ingressarà a presó si s'acull a l'indult dels coprínceps, però que és un tema que s'ha d'estudiar bé tant pel que fa als delictes com per les dates. La mesura acordada pels coprínceps el 2010 era de vuit mesos de reducció de les condemnes per aquelles persones privades de llibertat al Principat d'Andorra. En quedaven, però, exclosos els delictes contra la vida o la integritat de persones menors i delictes de comportament sexual contra persones menors i delictes contra la salut pública referents al tràfic de drogues tòxiques, entre d'altres.

El Tribunal de Corts també va sentenciar en el judici afegir un any més d'inhabilitació professional –als cinc establerts en la pena complementària– i quatre mesos d'arrest condicional per una segona condemna per un delicte de falsificació d'un certificat no veraç. El Superior, però, va absoldre ahir el doctor Roig d'aquesta segona condemna.

Finalment, pel que fa a la indemnització de les víctimes, el TSJ va confirmar que el condemnat haurà de pagar a tres de les quatre víctimes (una no va reclamar indemnització) 15.000 euros per cadascuna en concepte d'indemnització.

El procés judicial / El cas del doctor Roig ha comportat vuit anys de procediment judicial. Els fets es remunten al 2001 i 2002. Quatre pacients d'aquest professional, que avui en dia exerceix al Principat, van acudir a la consulta i segons van declarar se'ls van practicar «frotis» o «tactes» vaginals «incòmodes». El pneumòleg condemnat va declarar que aquestes accions entren «dins de la pràctica» mèdica de la seva professió i va assegurar que les va fer per previndre algunes patologies d'algunes símptomes detectats.

Aquesta part va ser la més qüestionada en el judici per part d'un gran nombre d'experts mèdics i finalment el tribunal va decidir que no va ser l'adequada i va condemnar el doctor a cinc anys de presó per quatre delictes majors d'abusos sexuals, amb prevalença de situació a persones majors d'edat, amb 15 mesos per delicte, dos anys de presó ferma i la resta condicional; quatre mesos d'arrest condicional per un delicte menor de falsedat d'un certificat inveraç i la indemnització de 15.000 euros per cadascuna de les víctimes en concepte d'indemnització.

El setembre del 2011 la defensa del doctor Roig va apel·lar la sentència i va acusar al Tribunal de Corts, i en concret al seu president, Enric Anglada, de ser arbitrari en la sentència. En aquell moment, la defensa va declarar que en cas que el TSJ no donés l'absolució definitiva –que és el que sempre ha demanat la defensa, a més de la revocació de la sentència–, prendria accions davant del Constitucional pel refús d'una prova basada en una investigació privada que va proposar la part de la defensa amb enquestes a les víctimes, i que consideren que és una prova exculpatòria clau. Pel que fa aquesta prova, tant l'acusació com la defensa van al·legar que la prova està basada en una falsedat ja que la detectiu va gravar a les víctimes presentant-se com una pacient més del doctor Roig que havia estat violentada per aquest.

Ara doncs, queda esperar si finalment es podrà acollir a l'indult o el cas passarà al Tribunal Constitucional. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT