PUBLICITAT

Andorra incompleix un dret de la Carta Social europea

  • El Principat «no fa explícit a la llei» que estigui prohibit el maltractament físic a menors
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió del Comitè Foto: ECSR

El Consell Europeu va fer públic ahir un informe amb conclusions sobre l'aplicació dels drets socials a Andorra, concretament els que fan referència als infants i a les persones més desfavorides. En l'informe s'ha analitzat el comportament del Principat en 26 articles de la Carta Social europea i d'aquests n'incompleix un, el número 17, en referència a la protecció dels infants contra maltractaments o abusos.

Segons exposa el Comitè Europeu dels Drets Socials, que és qui ha valorat la situació andorrana i n'ha elaborat les conclusions, a la legislació del Principat hi ha una «manca de prohibició explícita respecte al maltractament corporal dels infants a casa, a les escoles i a les institucions». L'article 17 de la Carta Social deixa explícit que les «lleis governamentals han de prohibir i penalitzar qualsevol forma de violència envers els infants». Cal recordar que Andorra va ratificar la Carta Social europea l'any 2004.

També dins d'aquest article, el Comitè es qüestiona si els delinqüents menors d'edat estan realment separats dels adults durant la detenció preventiva i també en cas que ingressin a la presó. Ara mateix aquest fet no succeeix ja que, tot i estar finalitzat el Mòdul de Menors, encara no ha entrat en funcionament per la poca demanda.

Pendents de més informació / Dels 26 articles tractats, ni ha un que s'incompleix, 16 que es compleixen i 9 que queden pendents d'un segon informe que haurà de lliurar el Govern. Per exemple, el que fa referència als drets dels treballadors estrangers i a la cooperació amb els serveis socials per a la immigració. El Govern exposa que es treballa «estretament»amb els serveis socials dels països veïns per facilitar l'arribada al país d'aquests treballadors o el seu retorn a l'estranger. El Comitè, però, considera que la informació facilitada no és suficient per determinar si es compleix aquest dret, en el sentit que no queda clara la tasca per resoldre els problemes personals o familiars que puguin tenir aquestes persones.

També queda posposat a nova anàlisi l'article 31, en relació als drets a l'habitatge. El Comitè es qüestiona si el Govern aplica mesures per solucionar les situacions de ciutadans que viuen en habitatges inadequats o de ciutadans amb alguna discapacitat que viuen en habitatges no adaptats.

D'altra banda, a la informació facilitada per l'Administració andorrana tampoc queda clar què es fa amb les persones que han estat desnonades de la seva llar. L'any 2009 van ser 229 persones, informa el Govern, però el Comitè europeu vol saber quantes d'aquestes han estat reubicades a pisos socials, o si se'ls ha donat algun tipus d'ajut econòmic. Les mateixes qüestions es plantegen pel que fa a les persones sense sostre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT