PUBLICITAT

Obertures comercials en zero dies d'aquí a tres mesos

  • Els interessats faran una declaració responsable prèvia i després hi haurà un control de l'activitat
24012012-reunioconsols
El cap de Govern i el ministre d'Economia s'ha reunit amb els cònsols majors i menors de les set parròquies. Foto: ÀLEX LARA
El Govern ha presentat aquest dimarts als cònsols de les set parròquies la proposta per possibilitar les obertures dels comerços en un termini de zero dies mitjançant una declaració prèvia. Durant el mes de febrer, es faran diverses reunions entre els comuns i el Govern per tancar un reglament, que es vol tenir aprovat en dos o tres mesos. L'objectiu, segons el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, és que si bé ara només un 40% dels comerços s'acull al procediment simplificat d'obertura en cinc dies, vigent des del 2010, aquest percentatge es pugui ampliar fins al 80% i que aquestes obertures es puguin arribar a fer en zero dies. Durant la trobada entre el Govern i els cònsols d'aquest dimarts també s'ha parlat de l'obertura econòmica, i de les modificacions legislatives que s'han de fer a curt termini.

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha explicat que s'està treballant en un procediment abreujat d'obertura de comerços perquè els interessats presentin una declaració responsable prèvia i així puguin obrir en zero dies, sense l'autorització de l'administració, amb un control de l'activitat comercial posterior. El reglament inclourà algunes salvaguardes, ja que algunes activitats comercials, com les relacionades amb la salut, sí que requeriran un control previ.

El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, en representació dels comuns, ha assegurat que veuen bé la proposta, perquè tots tenen la mateixa problemàtica i els arriben demandes dels comerciants per tal que se simplifiquin els tràmits d'obertura de nous negocis. Igualment, Mas considera que amb la declaració prèvia, s'aconseguirà responsabilitzar els implicats de la necessitat de fer les coses ben fetes.

D'altra banda, la reunió també ha servit per parlar de les modificacions legislatives que s'han de fer pròximament, com els canvis en la Llei de finances comunals, la Llei de competències i la de transferències. En aquest sentit, Alcobé ha indicat que s'ha demanat als comuns que facin simulacions agafant el tancament del 2009, 2010 i 2011, i que proposin la fórmula per modificar el càlcul del límit d'endeutament.

Jordi Mas ha afegit que d'aquestes qüestions se'n parlarà en profunditat durant la pròxima reunió de cònsols i que serà llavors quan els nous mandataris comunals acordaran la posició que tenen en cada aspecte. Tot i això, considera que vincular el càlcul del límit d'endeutament als ingressos dels tres anys anteriors, i suprimir l'obligatorietat de destinar un 80% de les transferències a inversió són temes 'que pràcticament són un acord'.

A banda de les reunions per tancar el reglament per permetre les obertures comercials en zero dies, durant el mes vinent també es tornaran a trobar les dues parts per començar a tractar la modificació de la Llei del sòl. Els canvis han de servir per reactivar el sector de la construcció i s'haurien de tenir enllestits abans de l'agost, ja que és a partir de quan es podran fer les primeres revisions dels plans d'urbanisme.

Per últim, el Govern ha aprofitat la reunió d'aquest dimarts per presentar el model d'obertura econòmica amb el qual està treballant. Mas ha assegurat que com que els comuns tindran incidència directa en el projecte, 'ha estat molt enriquidor conèixer quin és l'esperit amb el qual es vol enfocar l'obertura'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT