PUBLICITAT

Els acomiadaments a la construcció han costat 37 milions d'euros

  • L'any passat es van perdre de mitja 2 llocs de treball al dia; per aquest any l'Acoda en pronostica entre 3 i 4 diaris
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Treballadors de la construcció a les obres del túnel dels Dos Valires, aquest novembre Foto: EL PERIÒDIC

En poc més de quatre anys el sector de la construcció ha vist reduït el seu teixit laboral en vora les 3.200 persones. A causa d'aquesta reducció de personal, les empreses han hagut de destinar bona part del seu capital en indemnitzacions. L'Associació de Contractistes d'Obra d'Andorra (l'Acoda), ha xifrat la despesa en acomiadaments a treballadors en els 37 milions d'euros. És a dir, «les empreses estan gastant els seus beneficis en acomiadar el personal», va manifestar el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy. I com a conseqüència, gran part d'elles s'han vist obligades a tancar.

L'Acoda lamenta que es gastin xifres milionàries en acomiadar personal. Per fer-ho més explícit, amb aquests diners s'haurien pogut costejar dues ampliacions de Caldea (l'obra costa 18 milions). O anant al sector públic, s'haurien pogut fer quatre túnels com els de Ràdio Andorra, a l'entrada d'Encamp.

Però mentre no hi hagi projectes en curs, no hi haurà més remei que acomiadar i finalitzar negocis. De fet, els darrers tres anys ja han tancat 92 empreses del sector (comptant també professionals que en depenen, com fusters o electricistes).

2012, ENCARA PITJOR QUE EL 2011 / Són xifres negatives, però el problema és que el 2012 es presenta encara pitjor. De fet, el doble. L'any passat es van destruir al sector dos llocs de treball de mitjana cada dia. És a dir, vora 700 a final d'any. I partint de la previsió de l'obra pública (un 40% menys que l'any passat), de la baixada pronosticada pels arquitectes (un 40% menys de feina), entre d'altres aspectes, l'Acoda eleva la pèrdua de llocs de treball per aquest 2012 entre els 1.000 i els 1.500. O el que és el mateix, quatre persones sense feina cada dia. I això que ens referim, només, al sector de la construcció.

Estaríem parlant, per tant, d'una reducció de professionals a gairebé la meitat. Actualment n'hi ha 3.800, i si es compleixen els pronòstics de l'Acoda s'acabarà l'any amb 2.300. Lluny, molt lluny, dels 7.000 treballadors que tenia la construcció a meitat del 2007.

A més a més, la tendència està canviant en el sentit que els treballadors que són acomiadats ja no opten per tornar als seus països d'origen. Són professionals que estan arrelats al país. Ho demostren les dades del Servei d'Ocupació. Si fa un any una quarantena de persones del sector van inscriure-s'hi per trobar feina, actualment la xifra de demandants s'ha triplicat: són 150.

Els motius, evidentment, la crisi econòmica, justifica l'Acoda. Però hi ha d'altres elements. «Tot afecta, també la poca promoció que el Govern ha fet dels ajuts a la rehabilitació d'habitatges. Els propietaris no saben que existeixen», va lamentar Filloy. O, paral·lelament, una normativa «feixuga, sovint complicada», fent relació a la Llei del sòl o als plans parroquials d'urbanisme. L'associació va fer arribar al Govern un recull amb els canvis necessaris per facilitar els tràmits, però de moment no han rebut cap tipus de resposta.

El sector entén que l'administració no té diners públics i que no es poden fer inversions. Però lamenta els pals a les rodes per dinamitzar l'activitat i la «poca previsió» mostrada fins ara. És a dir, que no hi ha diners actualment està assumit, però el Govern no ha deixat clar quin serà el camí que seguirà els propers anys. «Hem de saber cap on anem, perquè si hi hagués previsió d'inversió potser les empreses aguantarien abans de tancar, el problema és la incertesa», va plantejar. A més a més, la rapidesa amb la que es destrueix el sector no seria la mateixa si es volgués tornar a créixer. «Costarà recuperar el teixit empresarial», va assegurar Filloy,

I entre tanta notícia negativa, una petita llum al final del túnel. L'Acoda ha constatat un augment dels projectes per a la rehabilitació d'edificis i per millorar l'eficiència energètica. És part de l'esperança de la construcció. I això sense tenir en compte els ajuts del Govern, que no estan tenint èxit degut a la desinformació causada per una mala campanya, assegura l'associació. Per això reclamen aquesta empenta de l'Administració, a l'estil de l'exitosa campanya de la capital catalana Barcelona posa't guapa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT