PUBLICITAT

Les empreses contracten 191 temporers menys que l'any passat

  • Només les agències de viatges han incrementat el volum de personal temporal
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Monitors d'esqui a les pistes de Pal Foto: EL PERIÒDIC

La contractació de personal per les quotes de temporada 2011-2012 és inferior a les dades de l'any anterior. Concretament, les empreses han contractat a 191 treballadors menys, que en percentatge representa el 6,7% . Només el sector de les agències de viatge ha mostrat una tendència a l'alça, amb un increment del 6,7%, segons va informar ahir el Departament d'Estadística.

Aquesta temporada hi ha hagut menys demanda que oferta. L'esgotament global de les quotes de temporada ha estat del 75,9% amb 2.667 autoritzacions acordades. En total s'han concedit 1.556 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 1.111 per als extracomunitaris. En aquest sentit, la dinàmica de les contractacions al 31 de desembre va situar-se, en comparació a la mateixa data de l'any anterior, en un 19,3% menys del consum de les quotes d'extracomunitaris i un augment del 5,1% del consum de les quotes per a comunitaris.

Sense tenir en consideració les quotes per agències de viatge i les de comerç al detall, que es van ampliar aquest any de manera important en previsió de l'acollida del turisme rus, la quota de la qual s'ha fet menys ús és la d'extracomunitaris de pistes, que s'ha utilitzat en un 74,3%.

La tendència dels darrers anys és clara: s'està reduint l'ús de personal extracomunitari. L'evolució de les quotes des del 2008 fins al 2011 constata com la part dels treballadors comunitaris ha anat creixent durant els últims anys mentre que la part d'extracomunitaris s'ha anat reduint de manera significativa de la temporada 08-09 a la temporada 09-10, i per aquesta última temporada s'ha reduït lleument.

MAJORIA CAMBRERS I DEPENDENTS / Durant aquesta temporada el grup de treballadors més important, amb un 45,4% del total (1.630 contractes), es troba en ocupacions de serveis personals, com els cambrers de restaurants i dependents, seguit pel grup de treballadors no qualificats, que representa el 26,7% sobre el total i que inclou els cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i els agents d'explotació de telesquí.

Pel que fa al personal comunitari de pistes, la tendència de contractacions pel 2011 mostra un augment significatiu del 13,9% i es posa de relleu que cada any les contractacions es fan més aviat. Així mateix, es confirma la reducció del recurs al personal extracomunitari de pistes, la variació és notable (del 19,7%) i la tendència és clara i més accentuada que la del 2010-2011. En xifres totals, aquest any hi ha 790 temporers a pistes, 70 menys que l'any passat

Al sector de l'hoteleria s'observa el mateix fenomen que per les pistes: s'incrementen en proporcions normals les contractacions de personal comunitari (3,4%). Però d'altra banda, la dinàmica de contractacions de personal extracomunitari accentua la tendència a la baixa de les dues temporades passades i acaba amb el 22,8% menys en la tendència anual.

Les contractacions de comunitaris en el sector del lloguer d'esquí se situen lleugerament per sota de la tendència de l'any anterior (1,9%). El consum de mà d'obra extracomunitària segueix la tendència de la temporada anteriors tot i una reducció notable del 12,6%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT