PUBLICITAT

Pla per implantar a Andorra la separació de la matèria orgànica

  • L'objectiu és assolir el 5% de reciclatge al 2015 i ja s'han iniciat contactes per traslladar la brossa a la Seu
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un contenidor de recollida orgànica a Barcelona. Foto: JOAN PUIG

Mentre que als països veïns, França i Espanya, el reciclatge de la matèria orgànica comença a estendre's i a consolidar-se, a Andorra encara no s'ha implantat cap sistema de separació. La introducció de contenidors orgànics és un dels deures que s'ha posat el departament de Medi Ambient i que ha quedat establert al Pla Nacional de Residus 2012-2016, recentment publicat al BOPA. L'objectiu és assolir el 5% de separació orgànica abans del 2015.

Per arribar a aquesta proporció de reciclatge, el departament de Medi Ambient dividirà el pla en dues etapes. En primer lloc s'iniciarà la recollida de brossa orgànica entre els grans productors, com grans magatzems o supermercats. «Generen grans quantitats de matèria orgànica, com fruita i verdura, i ara van al rebuig», va reconèixer el director de Medi Ambient, Marc Rossell. En segon lloc, i si aquesta té uns resultats satisfactoris, s'iniciarà la implantació de contenidors de matèria orgànica per tal que també puguin separar la brossa el particulars.

Aquesta segona etapa de moment no té data d'implantació, però la que està relacionada amb les superfícies comercials s'implementarà «el més aviat possible», va manifestar Rossell.

Abans, però, cal que el departament disposi d'una planta de compostatge on poder dipositar aquesta matèria orgànica. A Andorra no n'hi ha cap i caldria que algun comú es mostrés disposat a cedir part dels seus terrenys. Una situació poc probable tenint en compte que es requereix d'una «important inversió», va assegurar Rossell.

contactes amb la seu d'urgell / És per aquest motiu que Medi Ambient ha iniciat contactes amb la planta de compostatge de l'Alt Urgell, ubicada a la Seu. La idea seria arribar a algun tipus d'acord per poder-hi traslladar allà els residus generats a Andorra.

El departament confia en poc a poc, anar implantant aquest reciclatge i arribar a l'objectiu del 5% en tres anys. Paral·lelament a aquestes dues fases, es durà a terme una tasca d'informació, formació i assessorament dels implicats, així com formació a les escoles.

Fins ara l'única experiència amb aquest tipus de reciclatge ha estat una prova pilot de compostatge que s'ha realitzat amb 17 famílies, i que ha deixat palès que existeixen «una sèrie de dificultats», tal i com va reconèixer el director de Medi Ambient. Les diferències orogràfiques, amb zones solanes que estan exposades a altes temperatures i zones obagues, han fet que el compost hagi tingut reaccions diferents, que fan difícil el seu tractament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT