PUBLICITAT

La inversió comunal en gestió forestal cau en picat

  • L'explotació de fusta podria salvar el sector, que pateix un dels seus pitjors moments
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Treballadors fent tasca de manteniment de boscos. Foto: EL PERIÒDIC

La gestió forestal ha estat una de les grans oblidades des de que va començar la crisi i les retallades pressupostaries. Els boscos formen part del patrimoni d'un país i requereixen d'una certa gestió, i això també vol dir inversió. La majoria de boscos del Principat són propietat dels comuns, de privats gairebé no n'hi ha, per tant, quan aquests han començat a endeutar-se i a tenir problemes de finançament, han deixat les empreses del sector en la corda fluixa.

«Amb la crisi econòmica i uns comuns endeutats, aquests destinen partides cada vegada més petites en aquest sector. Des del 2009 s'ha notat molt la davallada pressupostària», va afirmar Esteve Tor, expert en aquets àmbit i responsable de molts dels projectes realitzats al país.

«La gestió de boscos va encarada al manteniment i millora de riscos en les zones forestals, però també té una vessant destinada al turisme, a funcions socials i a produir, ja sigui fusta per exportar o per a biomassa», i, segons va explicar Tor, «actualment el servei està limitat a la millora de riscos».

L'expert va afegir que, per tot plegat, les empreses que es dediquen a aquest sector, que són bàsicament tres al Principat i que «han passat anys invertint, equipant-se i contractant personal», ara mateix no poden mantenir-se.

POSSIBLES SOLUCIONS / Els boscos estan doncs classificats bàsicament en tres categories: de riscos, ecològics o productius. És en aquesta últim en la qual Tor hi veu la possibilitat de construir el pont per sortir de la crisi, si més no, per resistir-la. L'expert va explicar que en aquest moment el que es necessitaria es un bon pla de gestió forestal centrat en els boscos productius per tal d'aprofitar i exportar la fusta de qualitat. «Actualment hi ha demanada d'aquest producte als països veïns», va explicar Tor, tot i que va reconèixer que «és cert que la fusta ara mateix es paga a preu baixos», però «és una manera de donar un cop de mà a les empreses que s'hi dediquen i s'han quedat sense feina». Segons la proposta de Tor, si «es talla durant deu o 15 anys amb criteris de sostenibilitat», la prespectiva és que la situació millorarà amb la venda de fusta.

Així doncs, els boscos són un patrimoni que no només cal mantenir; un bon pla de gestió pot permetre que tot el sector que els envolta pugui superar la crisi econòmica a alhora que genera activitat econòmica amb perspectives de futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT