PUBLICITAT

Andorra supera la mitja de l'OCDE amb el 15% d'inversió a Educació

  • Els salaris bruts dels mestres de primària és inferior a la mitjana i els dels professors de secundària superiors
EL PERIÒDIC
ESCALDES ENGORDANY

Periodic
Façana de l'escola andorrana d'Escaldes. Foto: EL PERIÒDIC

El pressupost destinat a Educació per aquest exercici és de poc més de 58 milions d'euros. Això és el 14,7% de la despesa pública, una xifra que està per sobre de la mitjana dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), on els recursos destinats a l'àmbit de l'Educació representen el 12,9% de la despesa pública, segons les dades recollides en l'informe de l'OCDE Education at a Glance 2011, corresponents a l'any 2008.

Les xifres andorranes també estan per sobre dels països de l'entorn. Supera en gairebé quatre punts percentuals la proporció de despesa pública feta per França a Educació, on era del 14,7%, en tres punts i mig les xifres espanyoles i en dos les portugueses.

Analitzant aquestes dades en comparació amb les d'anys anteriors, i tenint en compte també la proporció que representen els pressupostos dins el Producte Interior Brut (PIB), l'informe de l'OCDE apunta que «és evident que fins i tot els països amb relativament baixes proporcions de despesa pública, l'Educació és una alta prioritat». Així mateix, es constata un creixement de les proporcions dels pressupostos públics destinades a Educació.

LA SALUT DE L'EDUCACIÓ / Més enllà de les inversions en Educació i del percentatge de la despesa pública que s'hi destina, hi ha d'altres indicadors de la salut de l'Educació d'un país. Així per exemple, hi ha la mida de les aules, la càrrega lectiva d'alumnes, i també de mestres i professors, i la retribució a aquests professionals.

Pel que fa a la mida de les aules –indicador que té un considerable impacte en el nivell de despesa–, la llei del sistema andorrà estableix màxims d'alumnes per classe. Així, a maternal i primera ensenyança no hi poden haver més de 25 infants a cada aula, i a secundària aquest límit augmenta fins als 30. De totes maneres, el Govern va informar que en els primers nivells hi ha entre 23 i 25 alumnes a cada classe, i a segona ensenyança la mitjana és de 27.

En comparació amb les dades de l'OCDE, les xifres andorranes són lleugerament superiors. Les classes més reduïdes haurien de permetre a mestres i professors atendre millor les necessitats individuals dels alumnes, tal i com indica l'informe, encara que l'OCDE també apunta que les diferències de mida de les aules no té efectes evidents en els resultats acadèmics dels estudiants.

La mitjana de classes de primària als països de l'OCDE tenen més de 21 estudiants. A secundària, la mitjana d'alumnes per aula puja per situar-se al voltant dels 24 infants. A França, a l'educació primària, hi ha de mitjana 22,7 alumnes per aula, i a secundària 24,5. Espanya es situa just per sota d'aquest país amb 20,2 infants a les aules de primària i 24,3 a les de secundària. A Portugal la mitjana encara baixa una mica més i són 20,2 els alumnes per classe de primària i 22,6 a les de secundària.

En relació a la càrrega lectiva, els alumnes de l'Escola Andorrana fan 27.30 hores setmanals a primera ensenyança i 32 hores a segona ensenyança.

SALARIS PROP DE LA MITJANA / Els salaris de mestres i professors andorrans es troben al voltant de la mitjana dels dels països de l'OCDE. Però parlem dels salaris bruts, sense descomptar les cotitzacions a la seguretat social ni impostos, que poden fer variar substancialment els salaris nets. El sou anual mitjà d'un mestre de primària que acabi de començar a la feina de l'OCDE és de 23.034 euros (de fet són 29.767 dòlars de l'any 2009, convertits a euros a finals de la setmana passada). Aquest salari, a Andorra, és de 22.388 euros. A França, els mestres tenen un sou força més reduït, de 18.561 euros, mentre que a Portugal i Espanya la retribució bruta anual per un mestre sense gaire experiència és de 26.517 i 31.620 euros respectivament.

En el cas dels professors de secundària, el salari inicial a Andorra és de 25.128 euros mentre que a Portugal és de 26.538 i a Espanya de 35.379 euros. Per contra, a França és de 21.122 euros i la mitjana de l'OCDE es situa als 24.519 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT