PUBLICITAT

Les cesàries creixen el 38% en 4 anys malgrat el descens dels parts

  • Gairebé un de cada deu nens de 4 a 5 anys pateix sobrepès, i un 16% té dèficits visuals no detectats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una intenvenció quirúrgica a una dona embarassada. Foto: EL PERIÒDIC

El descens de parts atesos els darrers anys a l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell no s'ha traduït en un descens del nombre de cesàries. Tot al contrari. Tal i com constata la memòria del SAAS del 2010, un recull publicat aquest mes de gener, en només quatre anys l'increment ha estat del 38,2%, passant de les 222 cesàries a les 307. Ara la xifra està per sobre del 41% en relació al total de parts atesos.

Si s'analitza l'evolució de la darrera dècada, del 2001 al 2006 el percentatge de cesàries practicades a Andorra va créixer progressivament del 31% al 34,7%. En un any va baixar al 28% per tornar a créixer d'una manera més pronunciada fins l'actualitat. Paral·lelament, durant aquest període «s'ha apreciat una disminució progressiva del nombre de parts al Principat», segons s'exposa a la memòria del SAAS. Van ser 847 al 2008 i 749 al 2010. És a dir, 98 menys en tres anys de marge.

Cal constatar que el percentatge de cesàries que es realitzen a Meritxell triplica la recomanació de l'OMS, que exposa que la proporció s'ha de situar entre el 10 i el 15%. El control perquè hi hagi més parts naturals és un dels deures que s'ha posat el SAAS en el pla per reduir la despesa que genera la salut pública. Fonts de ginecologia van assegurar a aquest rotatiu que es donen casos de cesàries programades el divendres per evitar un part al cap de setmana.

Del detall de l'evolució dels parts a l'hospital, destaquen dues dades més. Per una banda, la disminució dels dies d'estada a Meritxell, que ha passat dels 4,6 dies de mitjana al 2002, als 3,7 del 2010. I per altra, l'increment considerable de nounats bessons, fruit en part del creixement de les parelles que opten per la fecundació assistida. Així, al 2001 van néixer sis bessons, mentre que al 2010 van ser gairebé el triple: 17.

preocupació pel sobrepès / Seguint amb els infants, però anant uns anys més endavant, el SAAS exposa la seva preocupació per l'augment dels infants del país que pateixen sobrepès. I ho corroboren amb dades. Dins del Servei de Salut Escolar es realitzen exàmens als escolars del país, des dels 4 fins als 12 anys. I al segment dels 4 als 5 anys, les proves mèdiques realitzades al 2010 constaten que el 4,14% dels infants pateixen sobrepès, i un 4,14% més pateix obesitat. En resum, prop del 9% dels infants d'aquestes edats té un pes més elevat del que hauria de tenir dins dels paràmetres de salut. Amb tot, però, el SAAS exposa que les dades andorranes són «similars a les dels països del nostre entorn».

Però les proves de salut no només se centren en l'alçada i el pes dels alumnes del país, sinó que també avaluen d'altres possibles aspectes com poden ser problemàtiques a la vista o a la boca. Seguint amb els infants de 4 a 5 anys, el Servei de Salut Escolar destaca que el 16,2% dels infants explorats presentaven un dèficit visual de lluny no detectat fins aleshores. És a dir, aquests infants no hi veuen correctament i els seus pares no ho sabien, un aspecte negatiu tenint en compte «la importància de la detecció precoç» per evitar regressions de la funció visual a més avançada edat.

En el cas de les exploracions bucodentals la xifra de casos sense tractar també és elevada. Concretament, dels infants que va visitar el servei el 14,7% presentaven càries i el i gairebé un de cada tres maloclusió dental.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT