PUBLICITAT

Pintat alerta que l'obertura ha de ser també de mentalitat

  • L'excap de Govern es mostra a favor del canvi i recorda alguns perills
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Albert Pintat fa la verema, el novembre passat. Foto: EL PERIÒDIC

L'excap de Govern Albert Pintat va alertar l'altre dia que l'obertura econòmica ha d'anar acompanyada d'una «obertura de mentalitat», doncs si no s'eliminen les dificultats per residir al país per tal que les empreses que vulguin instal·lar-s'hi puguin comptar també amb personal altament qualificat, per exemple, l'obertura econòmica no serà eficient. Així, Pintat va recordar que en el seu mandat ja es va començar a parlar d'obertura econòmica i que justament aquest era l'objectiu de l'Oficina d'Innovació Empresarial (OIE), que s'incloïa en el pla estratègic Andorra 2020, i es «van comprovar grans dificultats».

L'obertura econòmica no s'ha de limitar a facilitar l'arribada de noves empreses, i dels seus treballadors –que ja implica també una obertura de mentalitat–, sinó que ha d'anar més enllà. En aquest sentit, l'excap de Govern va senyalar el camp lingüístic tot comentant que no es pot obligar a una multinacional a retolar i etiquetar-ho tot en català. Per Pintat, obertura «és sinònim d'internacionalització». «hem de ser competitius amb una oferta global», va afirmar, però també «intel·ligents i afinar cas per cas»

Així, Pintat defensa alhora que l'obertura «s'ha de fer protegint l'economia real ja existent a Andorra». És a dir, escollint aquells projectes nous que aportin valor afegit i estudiant cas per cas, doncs l'objectiu de l'obertura econòmica no és altre que la creació de riquesa. En aquest sentit, qui va ser cap de Govern entre el 2005 i el 2009 considera que el país «té els mitjans per ser exigent», i va apuntar que avui dia les «empreses serioses són transparents», i això vol dir que es pot demanar el pla de negoci per sol·licitar l'autorització per instal·lar-se a Andorra i veure què aportarà l'empresa al país. I amb aquest «s'autoritza i endavant».

No és res que no estigui inventat. Pintat diu inspirar-se en els suïssos. Així, al seu parer cal sumar «què hi guanyem i què hi podem perdre» amb l'obertura. En aquest punt, l'excap de Govern afirma que «som un Estat amb una economia esquifida, i el que necessitem és una economia forta». En el plat de la balança dels pros s'hi ha de posar els nous llocs de treball que generin les noves empreses, els augments de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), lloguers i majors ingressos de l'Estat per via d'impostos. Això és, també, «vetllar per l'economia i els interessos dels habitants», una de les obligacions dels Estats, i «es fa amb l'obertura econòmica».

ELS GRANS PERILLS / Per Pintat, el «gran perill» de l'obertura és que «entrin deshonestos que causin un dany irreparable a la imatge del país». Per això recorda que caldrà «afinar cas per cas». Estudiar els plans d'empresa i assegurar-se que entre els socis de les empreses que vulguin instal·lar-se al país no s'hi comptin «deshonestos». En aquest sentit va advertir que «no ens podem permetre ni un sol accident, no ens el perdonarien». I va sentenciar que l'administració del país està «preparada per això [ser exigent i estudiar els dossiers empresarials] i molt més».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT