PUBLICITAT

Animals amb bona estrella

  • La parròquia canillenca manté viva la tradició històrica de beneir els animals de companyia dels ciutadans
  • Gossos, un ocell, un gat, una tortuga i un ruc van ser els protagonistes
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
Uns infants amb els seus animals de companyia esperen a poder donar-los la benedicció, ahir Foto: ANA / M.C.

La diada de Sant Antoni Abat té un clar protagonisme bestiari. Els animals, siguin els que siguin, són la gran estrella d'una jornada en què, a més de per lluir-los, serveix per augurar-los bona salut i llarga vida. És per aquest motiu que els esquiadors i turistes que ahir feien estada a Canillo van quedar-se bocabadats veient desfilar pels carrers cèntrics una desena de gossos, un ocell, un gat, una tortuga i fins i tot un ruc. Això sí, acompanyats dels seus amos.

Bèsties i ciutadans van participar a la benedicció dels animals que va celebrar-se a la plaça Carlemany, sent fidels a Sant Antoni Abat. Com a novetat aquest any, tots els participants van endur-se a casa el llibre Història d'una tradició com a obsequi. Un gest del Comú amb la voluntat d'agrair la presència dels canillencs i visitants a aquesta antiga tradició i amb la voluntat, per tant, de fomentar el manteniment de les festes i costums més tradicionals.

I sembla que va tenir efecte el present ja que el capellà de la parròquia, Mossèn Ramon Rossell, va indicar que aquest any van participar a la festa més mascotes que l'any passat.

En total van ser una quinzena de mascotes, ruc inclòs, que segons els seu amo era la primera vegada que participava en un acte com aquest. Ramon Rossell va beneir-los a tots, alguns amb més dificultat que d'altres.

El capellà de la parròquia va mostrar-se content per la bona acollida cituadana i per poder comprovar que la celebració s'ha convertit sobretot en una festa popular que «fa país», va recollir l'ANA.

Mossèn Rossell va tenir també un moment per fer una petita classe històrica entre els presents, i va explicar que la benedicció dels animals és una tradició que a Andorra es remunta, almenys, als anys 60. «Quan vaig venir el 1966 aquí a Andorra ja es feia», va afirmar, tot i que la festivitat ha anat canviant amb els anys, va reconèixer.

En aquest sentit, Ramon Rosell va recordar que inicialment el mossèn anava casa per casa a beneir els animals que hi havia a les quadres però, un cop aquestes van desaparèixer, la benedicció es va traslladar a la porta de les esglésies. I ara, per segon any consecutiu, Canillo ha tornat a celebrar la festa del patró dels animals a la plaça Carlemany, davant de la casa comuna.

El patró

Sant Antoni Abat (Alt Egipte, 251- 356) va ser un monjo cristià pioner de l'eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics.

La llegenda explica que Sant Antoni Abat era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida. És per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet i, també, sant Antoni dels ases.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT