PUBLICITAT

El 35% accidents que atén el SUM estan relacionats amb l'esquí

  • El Sevei d'Urgències atén una mitjana diària de 95 persones
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una ambulancia Foto: EL PERIÒDIC

Dels 1.050 accidents que va haver d'atendre el Servei d'Urgències Mèdiques (SUM) durant l'any 2010, el 35% van estar relacionats amb la pràctica de l'esquí, convertint-se en la causa més comuna d'actuació d'aquest servei sanitari. La segona tipologia més comuna van ser els accidents de trànsit (una de cada quatre actuacions estan relacionades amb la xarxa viària), seguit dels casuals (el 18%), els esportius (el 6,3%), els laborals (el 6,05%), els escolars (el 3,6%), els domèstics (el 3,3%) i els de muntanya (l'1,07%).

Comptant accidents i d'altres incidències, el Centre Regulador del SUM va registrar 18.664 episodis durant el 2010, segons es desprèn de la memòria que recentment ha publicat el SAAS. Són xifres que es mantenen força estables en relació a anys anteriors.

El lloc més freqüent de demanda ha estat el domicili, a més de la via pública, i el 10% de les emergències ateses han estat directament a l'Hospital de Meritxell. Dels restants, 767 casos atesos van acabar en trasllat el centre mèdic, i d'aquests, el 4% van ser en helicòpter.

El SUM exposa que les principals causes de les atencions d'urgències tenen un diagnòstic relacionat amb símptomes i afeccions mal definides, a més de lesions, traumatismes i enverinaments. També destaca la xifra del 12,3% de casos atesos pel SUM relacionats amb els trastorns mentals.

Per la seva part, al servei d'Urgències ubicat al Pas de la Casa (SUPC), durant l'any 2010 van visitar-se 1.309 pacients, i també en aquest cas parlem d'estabilitat en relació a l'any anterior. Un de cada quatre eren pacients menors de 14 anys i el 25% no eren residents a Andorra.

Menys activitat a emergències / El SUM no decau en la seva activitat, però sí que s'ha notat un decreixement en l'activitat registrada al servei d'urgències de l'hospital de Meritxell. I és que el recull anual exposa que durant el 2010 es van visitar a emergències gairebé 34.800 pacients, 95 diaris de mitjana. Les dades representen un 8% menys que només un any abans. Es tracta d'un aspecte positiu i que demostra que poc a poc la cultura dels Centres d'Atenció Primària es va implantant en la societat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT