PUBLICITAT

El Govern baixa l'aportació a la cooperació el 30% en dos anys

  • L'Executiu i el CICR signen un acord que facilita l'accés ràpid a una borsa de 50.000 ? per a emergències
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gemma Cano, directora d'Afers Multilaterals i Cooperació i Agathe Stricker, cap de la Unitat de la Divisió de Recursos Externs del CICR, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Mentre la necessitat i la fam al món augmenta i es cobra vides, l'esforç dels governs en matèria de cooperació, que en llocs com a la banya d'Àfrica és emergent, es veu reduïda. La crisi és la principal causa, excusa, d'aquest fet que engrandeix encara més la distància entre les regions més riques i les més pobres. Andorra també entra en aquesta tendència i en dos anys el Govern ha reduït el 30% del pressupost destinat a cooperació. Així ho va explicar ahir Gemma Cano, directora d'Afers Multilaterals i Cooperació, qui a més va manifestar la voluntat, reiterada en època de crisi, «de fer més amb menys recursos». Prova d'aquesta voluntat és la signatura celebrada ahir entre el Govern i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), per crear una borsa de 50.000 euros en la que l'Executiu donarà facilitat per accedir en cas d'emergència a l'ens més important en ajuda humanitària.

Poc menys d'un milió d'euros és el pressupost que aquest any ha dedicat el Govern en matèria de Cooperació. Una partida que ha vist que en dos anys s'ha reduït en 300.000 euros aproximadament, com a conseqüència de la conjuntura econòmica. Si es té en compte el pressupost destinat en els darrers tres anys, aquest gairebé milió d'euros es reparteix en més del 55% per a projectes multilaterals, el 26% per a subvencions a ONG, el 13% per ajuda humanitària i el 5% per acords de cooperació bilateral.

UNA AJUDA MÉS RÀPIDA I ACCESSIBLE / Dels aproximadament 130.000 euros que aquest any es podran destinar a l'ajuda humanitària (ajuda en conflictes armats i en catàstrofes naturals) el Govern preveu establir una borsa de 50.000 euros que posarà a disposició del CICR per a situacions d'emergències. Aquesta borsa tindrà com a principal característica la facilitat d'accés als diners i la rapidesa per poder desbloquejar aquests comptes públics. Tal i com va explicar ahir Cano el temps de resposta per poder disposar els diners passarà de les quatre o sis setmanes que tarda ara a només 24 hores.

La directora d'Afers Multilaterals i Cooperació va destacar que la signatura del conveni celebrada ahir suposarà agilitzar la tramesa dels ajuts, sense renunciar als mecanismes de control de la despesa pública. Per la seva banda, Agathe Stricker, amb una àmplia experiència sobre el terreny en zones de conflictes va destacar que l'acord signat augmenta l'efectivitat i l'agilitat de l'ajut.

L'AJUDA HUMANITÀRIA / L'ajuda humanitària té per objectiu salvar vides i alleugerir el patiment d'una població afectada per una crisi (d'un conflicte, catàstrofe natural o humana). Aquesta ha de ser proveïda segons els principis d'humanitat, imparcialitat, neutralitat i independència. La comunitat internacional posa cada cop més l'accent en la necessitat que els països estiguin preparats per a una possible emergència. Malgrat això, quan una crisi afecta un país, i en especial en vies de desenvolupament, la necessitat de respondre de manera coordinada, ràpida i efectiva a l'emergència és fonamental per minimitzar els danys humans i materials i per revertir al màxim les conseqüències. La distribució que Andorra fa d'aquests fons s'activa quan rep una crida internacional d'emergència llançada pel país afectat o bé pels organismes multilaterals que actuen com a coordinadors de l'ajuda com algunes agències de les Nacions Unides o la Creu Roja Internacional. El Govern també respon a les crides realitzades per la plataforma d'ONGs d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT