PUBLICITAT

L'ASMA vol una «excepció musical» per salvar el gremi

  • El Ministeri ha garantit als músics que no hi haurà sancions, diu Marsal
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Colors de Música al Roc Blanc escaldenc Foto: ÀLEX LARA

El president de l'Associació de Músics, Robert Marsal, era ahir optimista: el Ministeri de Cultura els havia citat per a una primera presa de contacte arran dels expedients per suposat intrusisme contra cinc establiments hotelers amb motiu dels concerts de la nit de Cap d'Any, i que implicaven, entre d'altre, el veteraníssim Jordi Roure. Expedients que –recordarà el lector– tenien l'origen en una denúncia anònima, que van transcendir la setmana passada i que van esvalotar el galliner. Sembla, però, que la cosa no passarà a majors, i que el Centre d'atenció contra l'intrusisme que va tramitar les inspeccions no té cap intenció de sancionar els denunciats. Així li ho va transmetre ahir al president de l'ASMA el ministre Esteve Albert: «Ens ha assegurat que no poden prosperar perquè hi ha un buit legal i que, per tant, no hem transgredit cap normativa. Així que difícilment tiraran endavant, els expedients».

Una bona notícia que tranquilitzarà els afectats, i que va anar acompanyada de la «molt bona sintonia» que el ministre –diu Marsal– va mostrar en tot moment: «Ha entès perfectament la problemàtica dels músics del país, amateurs en un 99% dels casos». El que ara toca és buscar una solució al buit legal existent. És a dir, «trobar la fórmula perquè puguem continuar tocant com fins ara, però sense haver de passar per l'adreçador de tramitar un número de registre tributari, liquidar l'ISI i cotitzar a la CASS com si fóssim un prestador de serveis com qualsevol altre dels previstos a la llei». L'argument és cristal·lí: «Si per tocar tres o quatre vegades l'any hem d'obrir un comerç, no cal ni que comencem. Seria la nostra sentència de mort perquè, simplement, és inviable».

Per dir-ho ras i curt: el que l'ASMA planteja és una excepció musical. La idea de fons és que, fins arribar a una determinada quantitat, els artistes puguin contractar bolos, ingressar els caixets (de misèria) que ara ingressen i emetre la factura corresponent, però estalviant-se la CASS i el 4% d'ISI. ¿I quina seria aquesta quatitat? «No hem arribat en aquest punt de correcció. El Ministeri de Cultura passarà la proposta als departaments implicats perquè mirin com es pot encaixar en la legislació actual o bé si cal elaborar un reglament específic», diu Marsal. El topall, però, serà prou alt com perquè se'n puguin beneficiar «el 99% dels músics del país». Cosa que té una explicació: el caixet mitjà dels artistes locals amb prou feines supera els 100 euros per bolo. Una solució, en fi, vagament inspirada en la figura francesa de l'intermittent du spectacle, amb diferències substancials co ara que aquí no es contemplarà que els músics puguin acollir-se a la prestació de l'atur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT