PUBLICITAT

Les intervencions dels advocats a la Policia augmenten el 48%

  • En el primer any d'aplicació de la mesura s'ha donat una mitjana de més d'una primera atenció al dia
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

L'assistència lletrada des del moment de la detenció i a les dependències policials s'ha vist incrementada en el 48% durant l'any passat. Després que el desembre del 2010 entrés en vigor la fita de poder assistir als detinguts des del primer moment, reivindicada històricament pel col·lectiu de l'advocacia, aquestes guàrdies en intervencions han crescut considerablement. De fet entre el 2010 i el 2011 s'han vist incrementades en gairebé 130 guàrdies més. Pel que fa als torns d'ofici els casos del procediment civil són els que més s'han vist incrementats arribant l'any passat al nivell més alt amb 169 torns d'ofici.

El primer any complert en el que es van exercir el torn de guàrdia d'assistència lletrada a la Policia va arribar al màxim d'intervencions l'any passat, amb un total de 395 guàrdies. Aquestes suposen el 48% més que les que es van donar l'any passat en les dependències policials, i més del doble que fa dos anys.

Les guàrdies amb intervenció a la Batllia es mantenen més estables amb un mínim augment, arribant durant l'any passat a un total de 437 guàrdies. En total les guàrdies amb intervenció van ser 832.

Pel que fa als torns d'ofici, la memòria del Col·legi d'Advocats del 2011 destaca que els casos de procediment civil continuen una tendència a l'alça, mentre que els casos penals, tant de delictes majors com de delictes menors baixen lleugerament. Tot i això, val a dir que els dos tipus de casos penals són els més nombrosos (439 casos de delictes menors i 91 de delictes majors es van atendre l'any passat en torns d'ofici). En total, sumant a aquests els casos administratius, l'any passat es van donar un total de 704 torns d'ofici, 64 torns menys que l'any anterior.

CONSULTES GRATUÏTES / El servei que disposa el Col·legi d'Advocats cada dimecres de consultes gratuïtes va poder evacuar l'any passat un total de 345 consultes. Aquest però ha estat el nombre més baix dels darrers cinc anys. D'aquest total de consultes gratuïtes, la majoria responen a temes de família. En concret, el 30% d'aquestes es van referir a casos de separacions, custòdies, divorcis, herències, d'entre d'altres casos de família. El 27% van ser consultes sobre temes laborals, el 14% sobre reclamacions, el 8% sobre temes relacionats amb la CASS i un altre 21% de temes varis.

Pel que fa al nombre de col·legiats, el col·lectiu disposava a 31 de desembre passat d'un total de 156 col·legiats exercents i 159 no exercents. El nombre d'advocats que es registren en l'agrupació va continuar creixent durant l'any passat. Segons ho reflecteix la memòria, en concret es van donar d'alta nou nous advocats, i hi va haver altres cinc peticions de col·legiació com a exercents en tràmit, mentre que es van donar de baixa quatre advocats, que van passar a la condició de no exercents. Entre els no exercents es van produir 10 altes i dues baixes definitives.

PERfIL JOVE I FEMENÍ / Pel que fa al perfil dels lletrats, val a dir que la presència femenina supera la masculina lleugerament tant pel que fa als exercents com als no exercents. En concret, dels primers que sumen un total de 156, 76 són homes i 80 són dones, i pel que fa als 159 col·legiats no exercents 73 són homes i 86 són dones. Pel que fa a l'edat dels lletrats, val a dir que la gran majoria són joves. Un total de 63 advocats estan entre els 30 i els 40 anys, i altres 49 advocats tenen menys de 30 anys. Altres 33 superen els 40 fins els 50 anys i només 11 són majors de 50 anys.

De les activitats de la junta del col·legi en el funcionament de l'administració de la justícia es destaca l'establiment de dos protocols de funcionament. Per una banda es parla del protocol de funcionament del torn obligatori de l'assistència lletrada davant el Servei de la Policia i el calendari de funcionament. Un protocol que està a punt de finalitzar-se i passar a l'aprovació definitiva. A més també es destaca que s'ha establert el protocol de funcionament del torn d'ofici penal voluntari i del torn voluntari de guàrdia davant de l'autoritat judicial.

Pel que fa al funcionament intern del Col·legi, la memòria destaca el treball que està fent la comissió d'arbitratge amb la possibilitat d'introduir a Andorra un sistema de resolució de litigis i està analitzant el projecte de llei qualificada de l'arbitratge que s'havia redactat fa uns anys, tal i com ja va avançar la passada setmana Ramon Mullerat en la conferència sobre L'arbitratge: eina de solució de conflictes comercials i de promoció d'inversions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT