PUBLICITAT

Els residents tindran els drets econòmics des del primer dia

  • Alcobé i Saboya especifiquen implicacions i passos a seguir en el camí de l'obertura econòmica
ELPERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Saboya i Alcobé conversen davant la presidenta de la comissió legislativa d'Economia, Sílvia Calvó, ahir, abans de començar la compareixença Foto: EL PERIÒDIC

Els drets econòmics s'adquiriran juntament amb la residència legal. Aquest és un dels aspectes que comportarà el procés d'obertura econòmica i que es recollirà en la futura llei d'inversió estrangera, doncs aquesta no es limitarà a les societats sinó que l'obertura econòmica també serà per a les persones físiques. Així ho va explicar el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, en la seva compareixença davant la comissió legislativa.

Ja s'ha dit repetidament. Es vol una obertura total –al 100% de capital estranger– però selectiva. S'ha de facilitar que s'instal·lin al país marques i empreses, i que es generin nous sectors d'activitat. S'ha de «possibilitar que vinguin a diversificar i enfortir l'economia», va reiterar Alcobé. Però l'obertura no es pot limitar a les inversions estrangeres. Les empreses i marques que puguin estar interessades en entrar al mercat andorrà també voldran portar el seu propi personal –per tant caldrà modificar també la llei d'immigració per facilitar i agilitar-ne els tràmits–, i també voldran treballar de cara enfora les fronteres del país –i per això és important que no hi hagi traves, fet que s'aconsegueix amb els convenis per evitar la doble imposició que «es pot fer ja»–, va exposar el titular d'Economia.

Un primer pas per atreure el capital estranger és la modificació de la llei d'inversió. En aquest punt, Alcobé va especificar alguns dels canvis que es produiran, entre ells, que els drets econòmics s'adquiriran amb la residència i no al cap de 10 anys en el cas dels espanyols, portuguesos i francesos, o 20 anys per a la resta. Aquest canvi és per «coherència, justícia i equitat», per «no discriminar entre societats i persones físiques», va explicar el ministre. Per les societats andorranes, s'eliminaran les restriccions sectorials per a tenir el 100% del capital estranger –«amb salvaguardes conceptuals» i prèvia autorització–, i per les societats estrangeres també s'eliminaran les restriccions a través de l'establiment permanent. A més, per a les societats andorranes es permetrà la compra d'immobles sense que estiguin vinculats a l'activitat empresarial, però el Govern també es reserva l'opció de denegar el permís mitjançant les «salvaguardes conceptuals» per evitar distorsions en el mercat.

Per a les persones físiques, a més d'obtenir els drets econòmics amb la residència, també s'obrirà la possibilitat de les inversions immobiliàries sense restriccions –altra vegada amb «salvaguardes conceptuals». En el cas de les professions liberals, l'obertura es limitarà per la reciprocitat. És a dir, que per als nacionals d'un país que permeti l'exercici de la professió en qüestió als andorrans en el seu territori estarà permesa l'activitat al Principat.

LES SALVAGUARDES / «Al final pretenem una economia oberta», va exposar Alcobé davant els consellers de la comissió legislativa d'Economia, «però aquestes empreses han de tenir uns ingredients». I aquests ingredients –que són algunes «salvaguardes conceptuals»–, són «les tres ces»: Capital, coneixement i capacitat. Aquests ingredients són els que es tindran en compte, també per evitar que arribin empreses o persones que puguin «posar en perill» el mercat, el medi ambient, la salut pública o la seguretat i l'ordre públics.

«FET EL BOPA», QUEDA MOLT MÉS / Amb les modificacions legislatives per realitzar l'obertura –en la seva presentació, Alcobé va destacar la llei d'inversió estrangera, la de societats, la de comerç, la d'immigració i les que queden per tancar el marc fiscal (tribut sobre el valor afegit i impost sobre la renda de les persones físiques), a més dels convenis per evitar la doble imposició– no n'hi ha prou. «Haurem fet el BOPA, però no serveix de res», va manifestar Alcobé.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya –que va acompanyar a Alcobé en la presentació dels eixos de l'obertura econòmica davant els consellers generals–, va reforçar-ho: «el marc legal és necessari però no suficient». Així, va comentar que «d'ara al juny, a més d'acabar de dissenyar el marc legal, al mateix temps s'ha de fer l'obetrtura». És a dir, cal ser «proactius», definir el que es vol, quins sectors es volen prioritzar i «anar-los a buscar». «Hi ha d'haver accions per visualitzar que això no és només una reflexió intel·lectual», va manifestar Saboya.

A més, l'obertura no pot ser només econòmica, i s'haurà d'acompanyar d'una «obertura física», en paraules d'Alcobé. Aquesta passa per l'heliport, que ha d'apropar Andorra a les metròpolis de referència –Barcelona i Tolosa–, del qual es farà la licitació aquest gener i l'adjudicació per concessió administrativa al març.

EL «PERÒ» SOCIALDEMÒCRATA / El conseller socialdemòcrata David Rios va apuntar un «però». Va trobar a faltar una llei «antimonopoli» que acompanyi l'obertura econòmica. Igualment, va apuntar que el que s'havia presentat eren «generalitats» i s'havia concretat poc la reforma. A més, va mostrar la preocupació socialdemòcrata per com es concretaran les relacions amb Europa en el marc de la nova llei d'inversió estrangera i per veure què implicaran les «salvaguardes conceptuals». Així, va assegurar estar a l'espera de veure «com es posaran negre sobre blanc» i el grau de llibertat del Govern a l'hora de donar autoritzacions d'inversió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT