PUBLICITAT

L'obertura donarà als residents directament els drets econòmics

  • Podran obrir empreses al Principat, cosa que fins ara s'adquiria al cap de deu anys
  • Alguns requeriments per a les societats estrangeres seran que s'estableixin de manera permanent
18012012-saboya
Un moment de la Comissió Legislativa d'Economia on han comparegut el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per exposar el model d'obertura econòmica. Foto: ANA / N. M.
Els ministres d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han presentat aquest dimecres al matí els eixos de l'obertura econòmica davant la Comissió Legislativa d'Economia. Alcobé ha detallat quins seran els canvis més específics, com el fet que els residents obtindran directament els drets econòmics, i per tant podran obrir empreses al Principat, cosa que fins ara s'adquiria al cap de deu anys. A més, pel que fa a les societats andorranes amb capital estranger i a les societats estrangeres, es podran establir al Principat complint amb unes salvaguardes conceptuals que quedaran marcades a la llei. Alguns requeriments per a les societats estrangeres seran que s'estableixin de manera permanent i que no comprin immobles que no estiguin directament vinculats a la seva activitat empresarial.
El model d'obertura econòmica presentat aquest dimecres pels ministres davant la Comissió Legislativa d'Economia ja defineix els drets que tindran les empreses estrangeres i les persones físiques.

Pel que fa a les persones físiques estrangeres, fins ara només podien iniciar activitats comercials al Principat després d'haver-hi residit durant deu anys, en el cas dels espanyols, francesos i portuguesos, i vint anys en la resta de nacionalitats. La nova llei estableix un gran canvi en aquest sentit, ja que permetrà que tots els residents obtinguin drets econòmics des del primer moment. D'altra banda, també tenien limitada la compra d'immobles, i amb la nova legislació es permetrà que comprin tant com vulguin sempre i quan compleixin amb les salvaguardes conceptuals que han de quedar definides. En el cas de les professions liberals, a més, s'estableix la reciprocitat que tindran els professionals podent anar a treballar a l'estranger.

En el cas de les societats, fins ara només hi havia obert el sistema financer i es permetia el 100% de capital en determinades activitats, però en la majoria només fins al 49%. A partir de l'obertura econòmica s'eliminaran aquestes restriccions, no hi haurà diferenciació de sectors, i les societats estrangeres que fins ara no podien instal·lar-se al Principat, també podran venir "a través d'un establiment permanent". En aquests casos també caldrà tenir en compte les salvaguardes conceptuals que s'establiran per protegir el medi ambient, la sobirania, la seguretat física i la salut pública del país.

Pel que fa a la compra d'immobles, serà on hi haurà diferències entre les societats andorranes amb capital estranger i les societats estrangeres. Mentre que les primeres podran comprar sense limitacions, les societats estrangeres continuaran limitades als immobles vinculats a l'activitat empresarial de les sucursals.

Totes aquestes modificacions han d'anar lligades, tal com indica el ministre d'Economia, a una sèrie de lleis que s'hauran d'anar modificant paral·lelament a l'obertura econòmica. En primer lloc ha assenyalat la Llei de societats, la Llei d'immigració, i els convenis de no doble imposició. En aquest sentit, ha recordat que Andorra ja està en disposició de poder signar aquests convenis, i que es treballa amb especial rapidesa amb França, gràcies a les converses favorables que ja s'han mantingut i al fet que a l'abril hi hagi eleccions i per tant es vulgui deixar tot enllestit. Amb Espanya també s'espera que es pugui fer aviat, però Alcobé ha indicat que amb el canvi de Govern encara no s'ha pogut avançar.

La demanda del conseller socialdemòcrata David Rios en aquest àmbit ha estat que entre la documentació referent a la legislació que cal desenvolupar, no es contempla una llei contra els monopolis, i els socialdemòcrates consideren que seria necessària. El ministre ha respost a aquesta demanda indicant que sí que cal preservar la competència, però que precisament l'obertura econòmica l'afavoreix, i el que propicia els monopolis és una economia tancada com la que hi ha actualment.

El ministre d'Economia ha comparegut davant la comissió amb el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ja que com han assenyalat, a banda de fer que la llei permeti l'arribada d'inversió estrangera i de professionals de l'exterior, també cal atraure precisament als sectors que interessa. Saboya ha indicat que és necessari identificar-los, les marques que es volen acollir al país, i anar a convidar-los a venir "amb el discurs adequat". El ministre ha assenyalat el mes de juny com a data per tenir identificats els primers dos o tres sectors a anar a buscar.

Els dos ministres s'han mostrat optimistes en relació a l'obertura econòmica. D'una banda han indicat que els sectors implicats han rebut bé la proposta del model a seguir, i de l'altra han assenyalat que ara que encara no hi ha la llei i no s'ha començat a anar a buscar inversors, ja hi ha una llista d'empreses que estarien interessades en instal·lar-se a Andorra. A més, Alcobé ha apuntat que les economies que han fet un pas com aquest sempre han anat cap a un procés d'èxit i de prosperitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT