PUBLICITAT

Entesa «conceptual» entre el Govern i els agents econòmics

  • La CCIS alerta que hi ha sectors «molt madurs» a Andorra als quals no convé la competència estrangera
ELPERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, en la reunió amb els agents econòmics ahir a l'edifici administratiu. Foto: EL PERIÒDIC

«Estem en la mateixa línia que està el Govern. Andorra ha tocat sostre i créixer sense l'obertura és pràcticament impossible», aquesta va ser la conclusió compartida per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), de la reunió que ahir van tenir els agents econòmics del país amb l'Executiu, en la qual aquest va presentar la idea d'obertura econòmica que es vol desenvolupar. A la trobada també hi van assistit membres de l'Empresa Familiar d'Andorra, l'Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa, PIME; i l'Associació de Bancs d'Andorra.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va afirmar que «el que és important és que els agents econòmics entenen el missatge d'obertura i que les clàusules de salvaguarda han de ser conceptuals, i no pensades en clau sectorial». Saboya va celebrar el fet que «hi hagin coincidit tots els agents, tant representants de les empreses petites com de les més potents».

Entesa inicial, doncs, del Govern i els agents econòmics. Però també amb demandes. Per un cantó, l'Executiu va demanar que «siguin proactius en l'obertura econòmica». Saboya va dir que «els empresaris no estan mirant el BOPA a veure quan poden venir, sinó que s'haurà de detectar quins sectors interessen i fer les maletes i anar-los a buscar». El president de la CEA, Xavier Altimir, va assegurar que els empresaris col·laboraran, i que serà una manera d'obrir portes: «podrem oferir serveis cap a fora, establir contactes i partenariat amb empreses de fora que estaran interessats a venir a Andorra i segurament buscaran socis locals». De totes maneres, el ministre d'Afers Exteriors va especificar que «cal identificar bé quins sectors anar a buscar i fer les modificacions necessàries perquè tinguin un marc legal que els empari», ja que en part l'obertura econòmica fa referència a atraure sectors que fins ara no hi ha al país, i que per tant no estan regulats.

Per la seva banda, la CEA va demanar a Govern que «doni suport a totes aquestes empreses andorranes que tenen previst internacionalitzar-se», ja que, segons va voler recordar Altimir «hem de tenir present que a Andorra hi ha més de 3.000 empreses, i que si algunes no poden sortir i es queden reduïdes al mercat intern, hauran de tancar».

EVITAR EL «CANIBALISME» / El vicepresident de la CCIS, Miquel Armengol, va afegir el però entre línies de la jornada. «En general crec que l'obertura serà positiva, però és normal que alguns empresaris tinguin cert temor». Aquest temor, o recel, com també el va anomenar Armengol, fa referència al fet que «a Andorra hi ha sectors molt madurs que han tocat sostre, i, per tant, existeix el risc que vinguin empreses de fora i que hi hagi cert canibalisme, per no aconseguir res a canvi». Per tant, va afegir que «ha de ser una obertura que faciliti als sectors que aportin molt i que ha de vigilar amb certes clàusules per aquests sectors on hi pot haver un risc». Un dels exemples que va posar va ser el comerç, «que jo crec que al nostre país ja hi ha una alta competitivitat».

De totes maneres, Armengol va dir que la CCIS encara ha de fer un debat intern per parar-ne, però que «en global la és positiu», i que tot ha d'anar lligat a que «Andorra sigui un país més internacional i més obert». El vicipresident de la Cambra va voler destacar l'actitud del Govern, que «està sent molt prudent, que escolta i que col·labora molt amb totes les parts». Finalment, Armengol va assegurar que «l'Andorra que veurem d'aquí a cinc anys serà molt diferent».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT