PUBLICITAT

El PS vol comprovar convergències dels models de salut pública

  • Els socialdemòcrates reiteren la seva oposició als plans privats com a solució al dèficit
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cornella i Salazar conversen amb Bartumeu, ahir al comitè directiu Foto: EL PERIÒDIC

El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata es va reunir ahir per tractar un únic punt: la seva postura envers el pacte d'Estat per la reforma del sistema de seguretat social. La decisió a la que es va arribar ahir a la nit és que abans de seure a la taula pel pacte d'Estat cal aclarir el model de seguretat social i salut pública que vol el Govern i el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra i analitzar els possibles punts de convergència amb el que ells mateixos proposen.

L'òrgan directiu del PS va donar el mandat al seu grup parlamentari de reunir-se amb l'Executiu i el grup que li dóna suport al Consell General –serà avui mateix quan els socialdemòcrates contactaran amb DA per concertar una trobada– per aclarir dubtes i veure els punts de convergència que hi poden haver entre el model de salut pública i seguretat social que proposa DA i el del PS. D'entrada, hi ha aspectes que fan ser especialment cautelosos els socialdemòcrates, com són les repetides al·lusions a «plans privats de jubilació» per solucionar els problemes d'aquesta branca de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, o a «l'autofinançament» de la salut pública. Així ho va explicar la primera secretària del partit, Judith Salazar, sortint de la reunió del comitè directiu. Salazar va reconèixer que el PS s'ha compromès a un pacte d'Estat en aquest camp, però va justificar que els documents que els han fet arribar des de DA fan que «intuïm que hi poden haver divergències» en el model perseguit. De totes maneres, va assegurar que es «buscarà sempre que es pugui l'entesa».

A l'entendre socialdemòcrata, les al·lusions als plans privats de jubilació i a l'autofinançament de la salut pública deixen entreveure una visió de la seguretat social com una empresa privada que es regeixi per criteris d'eficiència, quan des del seu punt de vista tant la jubilació com la salut són «drets de les persones i no un negoci». Així, defensen una reforma del sistema «dins els paràmetres de l'Estat de Benestar» i deixen entendre que no entraran al pacte «si s'entén la CASS com una empresa privada».

En aquest sentit, el PS va reiterar la seva oposició a que la primera incidència sigui sobre els usuaris. Aquí, el secretari d'organització de la formació, Marc Cornella, va comentar que «no tot han de ser retallades» i basar-se en el finançament, sinó que primer cal veure quin model sanitari es vol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT