PUBLICITAT

La venda de pisos s'ha reduït en més del 15% durant l'any passat

  • L'AGIA reclama que es freni la davallada de població activa amb una oferta d'oportunitats financeres
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cartell de venda de pisos de nova construcció, en una imatge d'arxiu. Foto: ONA MORANTE

Segur que la reducció de l'Impost de Transmissions Patrimonials serà de més del 15%, podria arribar al 20%. Així ho va confirmar ahir el president del Col·legi d'Agents Immobiliaris d'Andorra (AGIA), Joan Carles Camp, fent referència a la comparativa dels resultats de les operacions entre el 2010 i el 2011. A falta de les dades exactes de l'ITP, Camp assegura que si es continua la tendència del primer semestre, on es va reduir el 32% respecte als sis primers mesos del 2010, la davallada de tot l'exercici pot ser «preocupant». El sector alerta de la reducció de la població activa, com una de les causes principals, i fa una crida als responsables polítics i entitats financeres per a que es donin oportunitats i es freni la caiguda de la població.

Si es fa una anàlisi de l'evolució de recaptació de l'ITP es pot fer una comparativa entre els més de 29 milions d'euros que en un any previ a la crisi com el 2006 es va aconseguir i els poc més de 13 milions d'euros que es van recaptar al 2010. Una reducció de més de la meitat al negoci que, ara per ara, es pot comprovar que no para de baixar. Cal alertar que si en el primers sis mesos del 2010 es va recaptar en concepte de l'ITP sis milions d'euros, en aquest mateix període de l'any passat aquests van passar a quatre milions, la qual cosa vol dir que si la tendència continua es podria arribar a vuit milions d'euros de tot l'exercici. Això suposaria una reducció del 30%, però s'espera que el darrer trimestre hagi minvat aquesta caiguda .

ALTA PREOCUPACIÓ / El president de l'AGIA va explicar que des del sector immobiliari i davant l'evolució decreixent que està tenint el negoci de la venda de pisos «estem fortament preocupats per la forta davallada de la població activa», va manifestar. Amb xifres, Camp remarca que si al 2006 hi havia una massa salarial de 46.000 persones ara ha passat a ser de 35.000, «la qual cosa repercuteix en el teixit productiu». Davant d'aquest fet negatiu des de les immobiliàries reclamen, ara sí en veu alta, que s'estableixi un sistema d'oportunitats «per a que la gent no marxi del país», va dir Camp.

Des de l'AGIA reconeixen l'esforç que des de l'Executiu s'està fent en les residències passives i en l'obertura econòmica, però insisteixen en què s'ha de canviar la tendència de la pèrdua de població. El parc immobiliari no es pot quedar al seu parer amb menys compradors perquè serà més difícil recuperar-se. En aquest sentit, i un cop més, fan una crida als bancs per a que facilitin l'accés als crèdits, «perquè si hi ha oportunitats la gent no marxarà», va dir Camp.

De la reducció de més de 30% del primer semestre de l'any passat, en el segon «aparentment s'estava remuntant però al final no ha estat així», va manifestar Camp.

MÉS CANVIS PATRIMONIALS / A més a més, es pot dir que la reducció de la recaptació de l'ITP podria ser més baixa si no fos per l'augment de canvis patrimonials que durant l'any passat s'han anat donant. Camp assegura que el nou marc fiscal i la conjuntura ha motivat a propietaris a canviar la titularitat de les seves propietats per poder beneficiar-se'n fiscalment. És a dir, molts dels que havien heretat alguna finca han passat la titularitat d'un particular a una societat per poder restar impostos. Aquesta pràctica va començar a intensificar-se en el tercer trimestre de l'any passat i en el quart ha continuant creixent.

Pel que fa als preus, Camp assegura que al mercat hi ha oportunitats i que és moment per aprofitar-se'n. Aquestes oportunitats responen a vendes de pisos de gent que va poder amortitzar una part de la hipoteca i que ara posen el pis en venda pràcticament al preu que els va costar fa uns set o vuit anys. Des del sector asseguren que s'han trobat en el problema de què la gran baixada de preus que ha sofert el mercat impedeix que es pugui produir per sota d'aquests preus.

Pel que fa a les expectatives de l'any que acaba de començar, el sector immobiliari és conscient de que serà un any difícil, però volen agafar-se a l'esperança dels anuncis fets pel govern amb la nova normativa de les residències passives i de l'obertura econòmica. «Tot i això, haurem de continuar sent proactius, i no ens podem quedar quiets, haurem de continuar buscant», va manifestar Camp qui veu en optimisme, que amb només «un petit canvi, la tendència pugui canviar», va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT