PUBLICITAT

Els lletrats reclamen ser excepció de l'obertura fins que tinguin la llei

  • Els advocats veuen més avantatjós que la limitació sigui conceptual, tot i que afirmen la seva dificultat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns dels lletrats en una reunió del Col·legi d'Advocats convocada per acordar els estatuts de l'associació. Foto: EL PERIÒDIC

L'aplicació de l'obertura econòmica que ara comença el compte enrere es trobarà amb molts entrebancs alhora de la reformulació del text legislatiu, que demà es presentarà pel ministre d'Economia, Jordi Alcobé, al Consell General. Un d'ells és que hi ha professions liberals com els advocats que no tenen regulat l'exercici i per tant reclamaran ser una excepció conceptual. Així ho va confirmar ahir el degà del Col·legi d'Advocats, Jean Michel Rascagneres, qui va manifestar que no es pot obrir el mercat si la formació i l'exercici de la professió no disposin de la historicament reclamada llei del col·legi.

Aquesta demanda serà formulada durant la reunió que hi ha previst que se celebri avui a la tarda entre els representants de diferents professions liberals i els responsables del Govern que explicaran els punts principals de la llei de l'obertura econòmica. Abans però, estava prevista la reunió al llarg del matí dels responsables polítics amb els representants de la Cambra de Comerç, la CEA, l'EFA, la PIME i l'ABA.

ACCÉS A LA PROFESSIÓ I RECIPROCITAT / Per la seva part, des del Col·legi d'Advocats es reclamarà que l'accés a la professió de lletrat a Andorra tingui el requisit de la formació del dret andorrà així com un any d'estada, la reciprocitat en l'exercici de la professió i una altra reclamació més genèrica que respon a la demanda de la definició de manera més concreta de les «limitacions conceptuals» que ha anunciat l'Executiu que vol imposar. Segons Rascagneres aquestes limitacions s'han de tenir clares «perquè un empresari si vol establir-se al país vol tenir una seguretat jurídica», va dir.

La demanda de la regulació mitjançant llei de la professió dels advocats és històrica. Rascagneres assegura que es parla de regular la professió des de la Constitució. És per aquest motiu que els advocats, i altres professions liberals, es mostren crítics amb l'obertura econòmica que ara es vol fer amb una data marcada que alguns consideren «precipitada» al mancar regulacions que ells consideren han de ser prèvies com són les de les professions liberals.

L'obertura econòmica, es vista, com una qüestió positiva pels advocats, que consideren que és més avantatjós que s'hagi establert unes limitacions conceptuals i no sectorials. «Tot i això, les conceptuals són més difícils de definir i aquí hi ha molt de treball a fer, perquè s'han de definir uns criteris que siguin clars per a tothom», va explicar el degà del Col·legi d'Advocats.

L'obertura econòmica ha de suposar un reciclatge per a la professió dels advocats, i un motiu de reactivació d'altres sectors, perquè amb ella s'ha de treballar per ser competitius. Pel que als lletrats, el possible increment de la instal·lació de noves empreses pot suposar un increment de treball alhora de la gestió prèvia i administrativa que es podrà fer. Segons assegura Rascagneres, es podrà entrar en camps on fins ara en Andorra no s'havia treballat.

Al llarg del dia d'avui, i durant les reunions amb els representants de l'Executiu s'espera que es traslladin aquestes i altres preocupacions d'una manera esquemàtica i davant d'un calendari, que ara sí corre amb uns dies marcats i, segons algunes professions liberals, amb uns deures i unes regulacions encara per fer que es poden convertir amb més excepcions conceptuals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT