PUBLICITAT

Mas: «Per saber les repercussions de l'obertura ha de finalitzar la crisi»

  • L'economista destaca els compromisos contrets com a problema clau de cara al futur
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de la conferència oferta per l'economista Núria Mas i el catedràtic Josep Maria Rosanas a Crèdit Andorrà, ahir Foto: EL PERIÒDIC

núria Mas, l'economista que ahir va realitzar la conferència Les claus econòmiques per entendre el 2011 i les perspectives de futur, va dir en referència al procés d'obertura econòmica que el país està posant en marxa que, de moment, «és una manera de començar a fer passos perquè quan la crisi europea acabi el país ja estigui posicionat»; ara bé, segons l'opinió de l'experta «les repercussions no es podran saber fins que Europa no solucioni la volatilitat de l'euro». Respecte si la obertura serà bona o no, Mas va respondre que dependrà de com es faci: «dependrà si es protegeix el que s'ha de protegir, i es facilita el que s'ha de facilitar».

La professora d'economia va presentar durant la conferència el seu anàlisi de la situació, basat en tres eixos. D'una banda, a nivell global, Mas va explicar que el 2011 el PIB mundial va créixer un 4,5% i que es preveu que continuarà augmentant; en segon lloc, es va centrar en les economies avançades, les quals es troben immerses en la crisi del deute, i en va destacar el fet que a banda d'aquest deute, cal tenir en compte els compromisos contrets que encara no es comptabilitzen.

Així, l'experta va assenyalar que els estats han de fer front a una sèrie d'obligacions com les pensions o el sistema sanitari que cal tenir en compte, i que ara per ara poden no estar ben previstes. D'una banda va indicar que cal millorar el sistema de pensions o propiciar un ús racional del sistema sanitari, tenint en compte que l'esperança de vida s'allarga cada vegada més i que fins al 70% dels recursos sanitaris s'inverteixen en malalties cròniques. D'altra banda va assegurar que també caldria modificar el mercat laboral, que actualment no és atractiu per a tothom, ja que segons detalla, en països com Espanya només treballa el 50% de la població en edat laboral, fins i tot en èpoques d'abans de la crisi. A més, va assegurar que la mitjana de la població es jubila abans de l'edat prevista. Per tot això va afirmar que cal fer reformes estructurals que permetin «ara que tenim temps, perquè hem anat fent bossa» preveure com fer front a les obligacions futures; «cal pensar en com donar un servei més integrat per poder pagar els compromisos adquirits i que la gent estigui igual de ben tractada».

Finalment, el tercer eix de l'anàlisi de Mas va ser el de les economies emergents com la Xina, Brasil, l'Índia o Rússia, que gràcies al seu creixement contraresten la davallada de les economies avançades.

un millor management/ L'anàlisi de la professora va anar acompanyat de la presentació del titular de la càtedra Crèdit Andorrà i professor de comptabilitat i control a l'IESE, Josep Maria Rosanas, que va parlar de les darreres tendències en management. Va explicar que hi ha empreses importants que ja comencen a aplicar un tipus de direcció que té en compte una responsabilitat essencialment cap a les persones, des dels seus propis treballadors fins als clients o els proveïdors. Rosanas va assenyalar que «hem de ser conscients que les persones importen, i no dirigir en funció de la maximització dels beneficis o el valor de la borsa, que són les bestieses més freqüents». De fet, l'expert va afirmar que «la finalitat d'una empresa hauria de ser que ens ho passem tots bé». Rosanas va presentar en aquesta conferència el seu llibre Manifest per a un management millor, que ha redactat conjuntament amb Rafael Andreu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT