PUBLICITAT

El Govern confia que la UE avali la integració dels microestats

  • Saboya insta Mònaco i San Marino a avançar en els treballs interns pel nou marc
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en una compareixença pública. Foto: EL PERIÒDIC

El Govern treballa amb l'objectiu que al final de la presidència danesa de la Unió Europea, al juny del 2012, aquesta doni continuïtat als treballs d'elaboració d'un nou marc institucional de relacions amb la comunitat europea per als microestats. En l'actualitat, l'Executiu treballa en la redacció de les particularitats, que van molt lligades a l'obertura econòmica segons va explicar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en una conversa amb l'ANA. Saboya afirma que aquesta «porta que se'ns ha obert no la podem deixar escapar», en relació a les conclusions de la presidència hongaresa de la UE el juny del 2011, i «el que hem de fer els tres (Andorra, Mònaco i San Marino) és avançar en els treballs interns per evitar que es tanqui».

L'objectiu del Govern és que al juny del 2012, en les conclusions de final de la presidència danesa de la UE, es doni continuïtat al treball endegat pels tres microestats (Andorra, Mònaco i San Marino) per assolir un nou marc institucional de relacions amb Europa.

El ministre d'Afers Exteriors va explicar a l'ANA que encara «no sabem si al juny tindrem un nou marc institucional definit, però sí sabem que el que hem de tenir és continuïtat en les converses amb la Unió Europea». L'objectiu, doncs, és arribar a finals del primer semestre del 2012 amb, almenys, la feina interna feta per donar garanties de continuïtat als treballs de cara al segon semestre, amb la nova presidència europea, i acabar tancant l'acord. Saboya no s'atreveix, però, a donar una data per la finalització de tot el procés.

El titular de la cartera d'exteriors afegeix que aquesta «porta que se'ns ha obert no la podem deixar escapar», en relació al possible nou marc institucional que es va obrir amb les conclusions de la presidència hongaresa de la UE el juny del 2011, i ‘el que hem de fer els tres (Andorra, Mònaco i San Marino) és avançar en els treballs interns per evitar que es tanqui' avançant cap el que podria ser un espai econòmic europeu dels microestats.

ESTAT ACTUAL DEL PROCÉS / La situació en què es troba actualment el procés, després de l'elaboració del memoràndum sobre les relacions d'Andorra i la UE que es va fer arribar la tardor passada al Servei europeu d'Acció Exterior, és el del treball intern de cada microestat per detallar les particularitats, detectar les dificultats i els diferents graus per arribar adaptar-se en un futur marc de relació, així com les salvaguardes a l'hora d'assumir el cabal comunitari.

El ministre d'Afers Exteriors remarca, però, que les salvaguardes «són conceptuals, que van molt lligades a l'obertura econòmica» i que ja s'apunten en el memoràndum: la lliure circulació de persones, la inversió directa, el mercat immobiliari i la defensa de la identitat.

En la recerca de l'equilibri entre l'accés al mercat interior europeu i la defensa de les particularitats, Saboya explica que des de l'Executiu «hem intentat buscar coses que algú com nosaltres ha estat capaç d'assumir i que ha funcionat», en referència a Liechtenstein i a la seva integració a l'Espai Econòmic Europeu amb Islàndia i Noruega.

Liechtenstein és, doncs, un referent en aquest procés, fins al punt que el ministre d'Afers Exteriors reconeix que des del Govern «procurem aprofitar tots els precedents que s'han produït, formular-los de la mateixa manera, fins i tot hem procurat que la terminologia sigui la mateixa»que la que havia fet servir Liechtenstein.

El ministre d'Afers exteriors afirma que elaboren»un disseny de relacions que pot entendre la Unió i que jo puc arribar a assumir perquè algú de la meva mida ja ho ha provat», va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT